Ekonomi Kamu elektrikte kâra geçti indirim sonbahara kaldı

Kamu elektrikte kâra geçti indirim sonbahara kaldı

Paylaş
Kamu elektrikte kâra geçti indirim sonbahara kaldı

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Taahhüt AŞ (TETAŞ) yılın ilk altı ayında 1.4 milyar lira kâr etti

Songül Selvi

Haberin Devamı

Kamunun elektrik şirketlerinden Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Taahhüt AŞ (TETAŞ) bu yılın ilk altı aylık diliminde yaklaşık 1.4 milyar lira kâr elde etti.

Elektrik piyasası sistemine göre, bu kârı elektrik tarifelerine yansıtması gereken kurumlar, indirim için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu. EPDK, temmuzda elektriğin ucuzlaması için gerekli düzenlemeyi yaptı. Ancak karar son anda geri çekildi. İndirimin üç ay sonra, yani 1 Ekim’den itibaren yapılması bekleniyor.

Bakan müdahalesi mi?

Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliden edinilen bilgiye göre, yılın ilk yarısında EÜAŞ yaklaşık 1 milyar, TETAŞ ise 400 milyon lira kâr elde etti. EÜAŞ ve TETAŞ’ın kârının, tüketicilerin faturalarına yaklaşık yüzde 4 düşürebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

EPDK da geri çekilen kararında, sanayi elektriğinde yüzde 3.89, konut elektriğinde yüzde 3.65 indirim yapılmasını öngörüyordu. EPDK’nın bu fiyat indirimini geri çekmesinde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın müdahalesinin etkili olabileceği belirtildi.

Mali bilançolar fiyatı etkiliyor

Hükümetin, 1 Temmuz 2008’de uygulamaya koyduğu ‘maliyet bazlı fiyatlama sistemi’ gereği, elektrik tarifelerinin belirlenmesinde petrol fiyatları, döviz kuru ve mali bilançolar etkili oluyor. Mevzuat gereği önce TETAŞ EPDK’ya başvurarak toptan elektrik satışı için tarife değişikliği istiyor.

EPDK tarifeyi onaylayınca, bu karar dağıtım şirketlerine bildiriliyor. Dağıtım şirketleri de kendi fiyatlarını hesaplayarak EPDK’ya başvuruyor. Tüketiciye giden elektriğin fiyatında son sözü EPDK söylüyor.