Ekonomi Kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor

Kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor

Paylaş
Kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor

Kamuda çalışan yaklaşık 230 bin işçinin beklediği ücret zammı için Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş yönetimi yarın bir araya gelecek.

Alınan bilgiye göre, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için taraflar yarın saat 10.30’da Trabzon’da toplantı yapacak.

Haberin Devamı

Türk-İş Trabzon İl Temsilciliğindeki toplantıya Bakan Yazıcı, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun yanı sıra diğer yetkililer katılacak.
Mustafa Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk-İş’e üye sendikaların, kamu kesiminde yürürlük tarihleri çoğunlukla ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere 103 iş yeri/işletmede çalışan 230 bin işçi ile ilgili toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ocak ayından itibaren başladıklarını söyledi.

Türk-İş’in her dönem olduğu gibi bu dönemde de kamuda örgütlü sendikalardan oluşan Kamu Kesimi Koordinasyon Kurulu oluşturduğunu anlatan Kumlu, Koordinasyon Kurulunun, bu sözleşme döneminde de düşük ücretlerin iyileştirilmesi, ücretlerin enflasyona yenik düşürülmemesi, refahtan pay alınması ve vergi kayıplarının giderilmesi konuları üzerinde görüşünü belirlediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kumlu, Türk-İş’in, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinin genel seçimler öncesinde imzalanabilmesi için son 2 ay içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile defalarca görüşmede bulunduğunu, ancak hükümetten sözleşmelere ilişkin bir teklif gelmediği için bu görüşmelerin kamuoyu ile paylaşılmadığını bildirdi.

Türk-İş Trabzon İl Temsilciliğinde yapılacak görüşmenin Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş Yönetim Kurulu arasında gerçekleşeceğini ifade eden Kumlu, şunları kaydetti:

"Türk-İş ile hükümet arasında imzalanacak çerçeve protokol, 230 bin işçiyi kapsasa da sözleşmeler aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.

Hükümetin vergi olumsuzluğunu giderecek, işçiyi memnun edecek bir zam oranıyla masaya gelmesi, seçim öncesinde ülkemizde yaşanan gerginlikler üzerinde pozitif bir etki yaratacaktır. Dileğimiz, sözleşme sürecinin karşılıklı anlayış içinde, mağduriyetleri giderebilecek bir şekilde seçimlerden önce sonlandırılmasıdır."

-BAKANLIKLAR-KİTLER-

Türk-İş, bir süre önce konfederasyona üye 24 sendikanın yetkili olduğu kamu kesimi toplu sözleşmelerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu oluşturdu.

Haberin Devamı

Kurulda Petrol-İş, Harb-İş, Tekgıda-İş, Tes-İş, Türk Metal, Demiryol-İş, Şeker-İş, Toleyis, Yol-İş, Tarım-İş, Maden-İş, Genel Maden-İş, Haber-İş ve Tez-Koop-İş sendikalarına yer verildi.

Yaklaşık 230 bin işçinin ücret ve sosyal haklarına yapılacak zam miktarı konfederasyon ile hükümet arasında imzalanacak protokol ile belirlenecek. İş yerlerine özgü talepler ise sendikaların yürütecekleri müzakerelerde değerlendirilecek.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütüleceği kurum ve kuruluşlar arasında birçok bakanlık ve KİT bulunuyor. Toplu iş sözleşmesi yenilenecek kurum ve kuruluşlardan bazıları şöyle:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇAYKUR, YURTKUR, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Basımevi Darphane ve Damga Matbaası, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), BOTAŞ, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Darphane ve Damga Matbaası, TÜBİTAK, İller Bankası, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, TEİAŞ, TEDAŞ, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları (THY), Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), TCDD, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Atatürk Orman Çiftliği, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Posta Telgraf Teşkilatı (PTT), emniyet kademeleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, aralarında ODTÜ, İstanbul, Ankara, Yıldız Teknik’in aralarında bulunduğu bazı üniversiteler ile il özel idareleri.

Haberin Devamı

Göksel Yıldırım - AA