Siyaset Kamuoyu 'istifa doğru' görüşünde
Paylaş
Kamuoyu 'istifa doğru' görüşünde

Kamuoyu 'istifa doğru' görüşünde

Halkın yüzde 61.7’si Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa kararını doğru buluyor. Yüzde 50.5’lik kesim “Baykal geri döner” derken yüzde 40’ı geri dönmeyeceğini düşünüyor. Baykal’ın istifa kararından vazgeçmemesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 63.4’e ulaşırken yüzde 50.8’lik bir kesim böyle bir tabloda partinin oylarının artacağını ifade ediyor.

Haberin Devamı

“Baykal’ın yerine kim gelsin” sorusundan ise yüzde 31.45 ile Kemal Kılıçdaroğlu çıkıyor. Yurttaşların üzerinde görüş birliğine vardığı bir diğer önemli nokta ise kaset olayının Baykal’a yönelik bir komplo olduğu.

Metropoll Araştırma Şirketi’nin yaptığı “Deniz Baykal Olayı” başlıklı Türkiye Gündem Araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Ankete göre, kaset olayında Baykal’a bir komplo düzenlendiğini düşünen halk buna karşın Baykal’ın istifa kararının yerinde bir karar olduğu görüşünde birleşti. Anketten yansıyan bazı satırbaşları şöyle:

- “Sizce Deniz Baykal’ın gizli kamera ile çekilmiş görüntülerinin internete verilmesinin amacı nedir” sorusuna yurttaşların yüzde 30.4’ü “Parti içindeki muhaliflerin onu genel başkanlıktan uzaklaştırmak istemesi” yanıtını verirken yüzde 20.8’i asıl gerekçenin, “İktidarın referanduma yönelik olarak muhalefeti zayıflatma planı” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ankete katılanların yüzde 19.6’sı olaydan uluslararası güçleri sorumlu tutarken yüzde 12.4’lük bir kesim de devlet içindeki bazı güçlerin olayda etkin rol oynadığını düşünüyor.

- “Sizce CHP lideri Deniz Baykal’a ait olan gizli kamera görüntülerinin ardında hangi kesim veya güç vardır” sorusuna verilen yanıtlar da benzer bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Yurttaşların yüzde 21.3’ü olaydan parti içi muhalefeti, 20.5’i uluslararası güçleri, 19.1’i iktidar veya iktidar çevrelerini, 11.1’i de devlet içindeki bazı güçleri sorumlu tutuyor.

- Ankete katılanların yüzde 61.7 gibi büyük bir çoğunluğu, Baykal’ın istifa kararının doğru olduğunu belirtirken “İstifa etmemeliydi, yanlış yaptı” diyenlerin oranı yüzde 30.4 olarak belirlendi.

- “Sizce Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığı’na geri döner mi” sorusuna verilen yanıtlar, Baykal’ın istifa kararının yurttaşların kafasını karıştırdığını ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 50.5’i Baykal’ın geri döneceğini ifade ederken yüzde 40.3’ü “dönmez” dedi.

- Yurttaşların yüzde 63.4’ü Baykal’ın istifa kararını geri almaması gerektiği görüşünde birleşirken kararından vazgeçmesini isteyenlerin oranı yüzde 32.7 oldu.

- “Deniz Baykal olmazsa CHP’nin oyları artar mı azalır mı” sorusuna verilen yanıtlar da, dikkat çekti. Yurttaşların yüzde 50.8’i böyle bir tabloda CHP’nin oylarının artacağını, 25.7’si ise azalacağını belirtti. Yüzde 15.1’lik kesim bu konuda görüş belirtmedi.

Haberin Devamı


- CHP’nin başına bundan sonraki süreçte kimin geçmesi gerektiği yönündeki soru, hemen her ankette olduğu gibi Kemal Kılıçdaroğlu ismine işaret etti.

Katılımcıların yüzde 31.45’i yeni genel başkanın Kılıçdaroğlu olması gerektiğini belirtirken Kılıçdaroğlu’nun en yakın takipçisi yüzde 7.7 ile Mustafa Sarıgül, yüzde 5.1 ile Deniz Baykal oldu.

Genel Başkanlık için ismi geçen diğer parti yöneticilerinin hiçbiri yüzde 5’in üzerine çıkamadı. Ancak bu soruya yanıt vermeyenlerle kararsız kalanların oranının yüzde 48.36 olarak saptanması da dikkat çekti.

Fırat Kozok / Cumhuriyet