Siyaset Kanadalı milletvekili Diyarbakır'da açlık grevinde
Paylaş
Kanadalı milletvekili Diyarbakır'da açlık grevinde

Diyarbakır'da bulunan Kanada Liberal Parti Milletvekili Jim Karygiannis, açlık grevinde bulunan BDP milletvekilleri'ne destek vermek için DTK binasında 1 günlük açlık grevine başladı. Kürt sanatçı Şivan Perwer'in de bulunduğu bir grup sanatçı açlık gerevine başladı

Kanada’da düzenlenen yardım kampanyasından toplanan parayla alınan itfaiye aracını Van Belediyesi’ne teslim etmek için Türkiye’de bulunan Liberal Parti Milletvekili Jim Karygiannis, Diyarbakır’a geldi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da DTK binasında açlık grevi yapan BDP Milletvekillerini ziyaret eden Karygiannis, destek amacıyla 1 günlük açlık grevine başladığını açıkladı.

Karygiannis Diyarbakır’a Ermeni ve Asuri kiliselerini görmek için geldiğini anlatırken, şöyle dedi: "Dünyanın öbür parçasındaki parlemento üyelerinin karşılaştıkları zorlukları dinlemek için buradayım. Nazmi Gür ve Emine Ayna’yı Kanada’dan tanıyorum. Buradaki parlamenterlere destek amacıyla geldim. Din, inanç, kişisel özgürlükler ve insan hakları için bugün açlık grevindeyim. Burada devam eden açlık grevinde onlarla dayanışmak için 1 günlük açlık grevine katılıyorum. İnsan hakları, özgürlükler ve düşünce özgürlüğü bağlamında dayanışmamı göstermek için bir günlük açlık grevindeyim. Buradaki açlık grevinden bir kaç haftadır haberim var."

Haberin Devamı

ŞİVAN PERWER DE AÇLIK GREVİNDE

Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerindekilere destek vermek amacıyla, Kürt sanatçısı Şivan Perwer’in de bulunduğu bir grup sanatçı, açlık gerevine bugün başladı. Erbil’deki Kürt Parlamentosu önünde basın açıklaması yapan sanatçı Perwer, tüm dünyayı ve yerel hükümeti açlık grevleri konusunda harekete geçmeye çağırdı. Açlık grevinde bulunanların yaptıkları eylemi ’şerefli ve büyük bir mücadele’ olarak tanımlayan Perwer, "Açlık grevindeki tutsakların talepleri haklı ve insani taleplerdir. PKK lideri Abdullah Öcalan Kürtlerin siyasi bir lideridir, tecrit edilmesi yanlıştır" dedi.

’AKP UMUTLARIMIZI KIRDI’

Gazetecilerin, geçmişte AK Parti hükümetinin demokratik açılımına destek verdiğini hatırlatması üzerine Şivan Perwer şunları söyledi: "AKP açlım yapıyor diye ben de alkış çalmıştım. Hatta birçok kişi bu tutumumdan dolayı bana tavır almıştı. Ben hatta Türkiye’deki aydınlara bu adıma destek olmaları çağrısında bulunmuştum. Fakat her geçen gün birşey kabul etmediler. Muhalifleri cezalandırıyorlar, hiçbir alternatifi de kabul etmiyorlar. Bu iyi değil. AKP umutlarımızı kırdı. Sadece Kürtlerin değil, Türklerin de barışa ihtiyacı var. Mevcut gidişatın değişmemesi durumunda Türkiye’yi daha karanlık günler bekliyor."

Haberin Devamı

TUĞLUK: OLASI MÜDAHALE DURUMU DAHA ÇOK GERGİNLEŞTİRECEK

Görüşme sırasında konuşma yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Karygiannis’in verdiği bu desteği güç verici bulduğunu söyledi. Tuğluk, açlık grevinin dalga dalga yayılarak on binlerce kişinin katıldığı bir eyleme dönüştüğünü savunurken, şöyle dedi: "65 Kürt tutsağın başlattığı açlık grevi bugün 67 gününde. Her an ölüm haberlerinin gelebileceği ifade ediliyor. Kürt tutsakların eylemleri tamamen siyasi talepler üzerinedir. Kürt tutsaklar ana dilde savunma ve ana dilde eğitim hakkının tanınmasını istiyorlar. Kürt çocukları kendi annelerinden öğrendikleri dille eğitim hakkına sahip değiller. 10 binlerce Kürt tutsak ana dillerince savunma yapmak istedikleri için savunma haklarını kullanamıyorlar. İktidarın yaklaşımı gerilimi daha da artıran bir yaklaşım. Başbakan açlık grevlerinin şantaj yaptığını söyleyerek manipüle etmeye çalışıyor. Eğer açlık grevleri bırakılmazsa operasyonel yöntemle müdahale edileceği söyleniyor. Cezaevlerine olası bir müdahalenin durumu çok daha gerginleştireceğini düşünüyoruz. O açıdan kaygılıyız."

Haberin Devamı

"ZANA HEPİMİZİN SÖYLEDİĞİ ŞEYİ SÖYLÜYOR"

Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’nın çözümün adresinin Başbakan olduğu ile ilgili açıklamasını da değerlendiren Kışanak, "Sayın Leyla Zana’nın böyle bir açıklaması yok. Hepimizin söylediği şeyi söylüyor. ’Başbakan isterse çözer bunu’ diyor. Şu anda istemediğini de beyanlarında görüyoruz. Sayın Zana’nın açıklamasında da bu değerlendirmeler var" dedi.

ÖCALAN POSTERİ ASILDI

BDP Milletvekilleri’nin açlık grevi yaptığı Demokratik Toplum Kongresi içindeki salona Abdullah Öcalan’ın posteri asıldı. Milletvekillerinin oturduğu ve gelen ziyaretçileri kabul ettiği salona asılan Öcalan posterinin altında ise Kürtçe ’Öcalan’ın özgürlüğü ile ilgili şartlar kabul edilsin’ yazısı yer aldı. Milletvekili Emine Ayna, Öcalan posterinin altında oturdu.

DHA