Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama çok önemli belirti
HABERİ PAYLAŞ

Kanama çok önemli belirti

Haberin Devamı

İlişki sonrası kanama varsa hemen kadın doğum uzmanına gidin. Çünkü kanama önemli bir bulgu. Sorun olup olmadığını ortaya çıkarmak için vajinal smear yaptırın ki risk durumunuzu öğrenin.

Kanama oluyor

26 yaşında, 5 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over’im var. Hormon ilacını kullanıyorum. 3 ay oldu, yüzümdeki cilt problemlerim arttı. Ara kanamam var. Bazen ilişkide kanama oluyor. İlacın yan etkileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne ilacı kullandığınızı belirtmemiş olduğunuz için rastlamış olduğunuz etkiler ilacın yan etkisi mi bir yorum yapabilmem mümkün değil. Anlattıklarınız arasında yorum yapabileceğim en önemli nokta ilişki sonrası kanamanın önemli bir bulgu olduğu ve eğer bu zamana kadar yapılmamışsa bir an önce bir vajinal smear testi yaptırmanız. Böylece rahim ağzı kanser taramasından geçmiş olursunuz. İlaçla ilgili yan etkiler konusunda en doğrusu size bu ilacı başlayan doktora danışmanız.

Kanamam neden çok?

41 yaşındayım, adetim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Birçok tahlil yapıldı ve ultrason filmi çekildi. Doktor rahim içinde kanamaya neden olacak sebep bulamadı. Kanamalarım neden bu kadar uzun ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tetkikleriniz ve ultrason bulgularınız normal çıktıysa o zaman rahimin iç tabakasında herhangi bir sıkıntı olup olmadığının araştırılması için mutlaka biyopsi yaptırmanızı öneririm. Bu biyopsiyi histeroskopi dediğimiz, kamerayla rahim içine girilerek tüm duvarlar birebir gözle görülüp incelenerek yapılan yöntemle uygulatmanızı tavsiye ederim. Eğer alınan biyopsinin sonucu temiz çıkarsa içimiz rahat eder ve sonrası için gerekirse kanamanızı durdurabilmek amacıyla ilaç ve bazı başka yöntemlere başvurabiliriz.

Histeroskopi nedir, nasıl yapılır?

34 yaşındayım ve 4 yıldır evliyim. 1 yıldır çocuğumuz olsun istiyoruz ve korunmuyoruz. Ama hamile kalmıyorum. Doktora gittim, histeroskopi yapılması gerektiğini söyledi. Histeroskopi nasıl bir işlem? Zor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, histeroskopi işlemi rahmin içine kamerayla girilerek rahim içini inceleme işlemidir. Her ne kadar usta ellerde kısa süren bir işlem olsa bile bu da bir çeşit ameliyattır ve tüm ameliyatlar gibi gerekmedikçe yapılmaması gerekir.

Size rahim filmi çekildi mi? Doktorunuz neye dayanarak bu işlemi yapmak istiyor mutlaka net bir şekilde sorun lütfen. Unutmayın ki rahminize gereksiz yere yapılacak her müdahale gebe kalmanızı zorlaştırır. Yaşınız ve 1 yıldır hamile kalamamamış olmanız sebebiyle uzman bir hekime vakit kaybetmeden başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder