Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yoksa ve test sonucu normalse
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yoksa ve test sonucu normalse

Haberin Devamı

Halk arasında rahim ağzındaki yara olarak bahsedilen olay çoğu zaman uzun süren vajinal enfeksiyonların rahim ağzında kızarıklık şeklinde görülmesidir. İlişki sonrası kanama yoksa ve smear sonucu normalse müdahale edilmemeli.

Sezaryen sakıncalı mı?

30 yaşındayım, 32 haftalık hamileyim. Normal doğumdan çok korkuyorum. İlk kez anne olacağım? Acaba sezaryen sakıncalı mı? Doktorum, karar vermek için erken olduğunu söylüyor. Ne önerirsiniz?


CEVAP

Sevgili okuyucum, her iki doğum şeklinin kendisine göre artı ve eksileri vardır. Vajinal doğumda annenin doktorla baştan sona iletişimi çok önemlidir. Eğer sizde olduğu gibi bazı korkular varsa doğum anında ıkınmada zorluk yaşamanız halinde bebeğiniz sıkıntıya girebileceği için vajinal doğumu pek önermiyorum. 3’ten fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız sizin durumunuzda sezaryen olmak daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuza katılıyorum, belki de gebeliğiniz ilerledikçe, bebeğin kilo veya pozisyonuna bağlı olarak belki de zorunlu sezaryen endikasyonu ortaya çıkacaktır. Biz genellikle hamileliğin son ayına kadar doğum şekliyle ilgili karar vermiyoruz.

Donduruldu ama...

5 sene önce rahimde yara vardı, donduruldu. Sanırım tekrar yara var. Kokulu, yapışkan ve sarı renkte akıntı başladı. Kaşıntım çok fazla ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında rahim ağzında yara var diye bahsedilen olay esasında uzun süreli vajinal enfeksiyonlara karşı rahim ağzında kızarıklık şeklinde görünen değişikliktir. Yara ilişki sonrası kanama yapmıyorsa, vajinal smeariniz normalse müdahale edilmesine çoğunlukla gerek yoktur. Onun yerine enfeksiyonun giderilmesiyle vücut zamanla rahim ağzındaki kızarıklığı da giderecektir. Ancak sizde enfeksiyonu geçirmek yerine rahim ağzınız dondurulduğu için ve ne yazık ki enfeksiyon devam ettiği için yara tekrar oluşmuş olabilir. Acil olarak muayene olmalı ve enfeksiyonu tedavi ettirmelisiniz.

Yeniden çocuğum olur mu?

24 yaşındayım. Suni doğum ile 2.5 aylık ilk bebeğimi aldırdım. Tekrar çocuğumun olma ihtimali var mı? Bir daha ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size ilaçlarla düşük yaptırılmış. Buna alternatif kürtaj olmanız olabilirdi. Her iki yöntem de deneyimli ellerce uygulandığında sonrasında hamile kalmanız üzerine olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder