Gündem Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lılara 15 yıl istendi

Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lılara 15 yıl istendi

Paylaş
Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lılara 15 yıl istendi

Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lılara 15 yıl istendi

Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine geçen Ekim ayında Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ile Mahmur Kampı'ndan Türkiye'ye gelen aralarında çocukların da bulunduğu 34 kişilik PKK'lı grupta bulunanlardan haklarında dava açılan 30 sanıktan 7'si hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

Geçen yıl 19 Ekim'de Türkiye’ye geldikten sonra Habur Sınır Kapısı'ndan girişleri, karşılanmaları ve katıldıkları etkinliklede yaptıkları konuşmalar nedeniyle dava açılan 30 PKK'lıdan 7'sinin yargılanmasına Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada, önceki celsede tutuklanan Kandil Dağı'ndan gelen PKK'lılardan Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek ile Mahmur Kampı'ndan gelen Nurettin Turgut ile avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Fatma İzzet, Menekşe Soydan, Hacı Sorgun ve Kemal Ökten, duruşmaya katılmadı. Duruşmayı kapatılan kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı, milletvekilliği düşürülen Ahmet Türk'ün yanı sıra, BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Grup Başkan Vekili, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan izledi.

Haberin Devamı

Savcı davaya ilişkin 6 sayfalık esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sunarken sanıklardan Hacı Surgun, Fatma Özer, Kamil Ökten ve Melekyah Soydan'ın terör örgütü üyesi olduklarına ilişkin savunmalarının aksini gösterir kanıt elde edilemediği belirtildi. Savcı, sanıkların, terör örgütünün kontrolü altında bulunan Mahmur Kampı'ndan geldikleri ve Türkiye'ye gelecek kişilerin terör örgütü tarafından belirlendiğinin tespit edildiğini bildirirken şöyle devam etti:

“Sanıklardan Hacı Sorgun, Fatma İzler, Kamil Ökten ve Melekşah Soydan kendi istekleriyle gelmiş olduklarını söyleseler de terör örgütünü temsil eden bez parçalarıyla grup içerisinde Türkiye'ye gelene kadar terör örgütünün propagandasını yaptıkları anlaşılmıştır. Yapılan açıklamalarda ‘etkin pişmanlıktan yararlanmak için değil, başkanımızı önderimiz Apo çağırdı geldik’ beyanları düşünüldüğünde bu sanıkların kendi iraderi dışında PKK terör örgütü ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın çağrı ve talimatları ile Türkiye’ye geldikleri net olarak anlaşılmıştır.”

“ETKİN PİŞMANLIK UYGULANAMAZ”

Savcı, sanıklardan Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek’in PKK terör örgütü faaliyetleri kapsamında silahlı eyleme katıldıklarının tespit edilmediğiğini bildirdi. Savcı sanıkların terör örgütüne katılarak siyasi ve askeri eğitim aldıklarını, örgütün değişik kamplarında faaliyet gösterdiklerini ve kod adı kullandıklarını, PKK ile organik bağ içerisine girdiklerini vurguladı. Sanıkların savunmalarında, terör örgütüne gönüllü olarak ayrılmadıkları, örgüt ve elebaşı Abdullah Öcalan’ın çağrı ve talimatları ile Türkiye giriş yaptıklarını anlattıkları kaydedilirken haklarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Savcı, davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünde sanıkların Türkiye'ye giriş yapmaları ve ardından katıldıkları etkinliklerde ‘Terör örgütünün stratejileri doğrultusunda baskı oluşturarak terör örgütü ve elebaşının Kürt halkı tarafından sahiplenmesi ve süreçte belirleyici rol üstlenilmesini sağlamak olduğu' mesajı verdiğini bildirdi.

Tutuklu sanıklardan Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek'in ‘silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak' suçlarından, tutuksuz sanıklar Melekşah Soydan, Kamil Ökten, Hacı Sorgun ve Fatma Özer için ise ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı

Sanık ve avukatları savunmalarını hazırlamak için süre istedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Kandil ve Mahmur'dan gelen 30 PKK'lı Diyarbakır'da 3 ayrı davada hakim karşısına çıkarıtı. 2 mahkemedeki 2 ayrı davanın ilk duruşması 17 Haziran'da başladı. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Kandil'den gelen Hüseyin İpek, Mustafa Ayan ve Mahmur'dan gelen Nurettin Turgut, tutuklandı. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan ve tutuksuz yargılanan sanıklardan Elif Uludağ, Lütfü Taş, Mahmur'dan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman tutuklandı. Duruşmaya katılmayan Mehmet Adamış, Nizar Buldan ile Yusuf Şen hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi. Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Haziran'da 17 sanığın yargılanacağı duruşmaya hiçbir sanık katılmamış ve duruşmada sanıkların bir sonraki duruşmaya zorla getirilme kararı verilmişti.

Haberin Devamı

Cem EMİR / DİYARBAKIR, (DHA)