Sağlık 'Kanguru Bakımı'yla hayata tutundu|Kanguru Bakımı nedir?

'Kanguru Bakımı'yla hayata tutundu|Kanguru Bakımı nedir?

Paylaş
'Kanguru Bakımı'yla hayata tutundu|Kanguru Bakımı nedir?

29 haftalık dünyaya gelen Nisa Nur bebek, 'Kanguru Bakımı'yla hayata tutundu. Annesinin kokusunun sindiği battaniye yattığı kuvözün içerisine konulan minik Nisa, anne şefkatiyle yaşam mücadelesini kazandı

İzmir'de yaşayan Tuğba-Uğur Gülçiçek çiftinin ikinci bebekleri Özel Ata Sağlık Hastanesi’nde dünyaya geldi. 29 haftalıkken 1320 gram ağırlığında doğan Nisa Nur Bebek, hemen tedavi altına alındı.


BATTANİYEYİ YANINA KOYDULAR


Doktorlar bebeğin tedavisine destek olmak amacıyla annenin bebeğiyle bir bağ kurabildiği Kangru Bakımı’nı uyguladı. Anne haftanın belli günleri servise gelerek bebeğinin elini tuttu, onu kucağına aldı. Annesinin kokusunun sindiği küçük battaniye de kuvözde bebeğin yanına konuldu. Nisa Nur Bebek, annesinin kokusu ve dokunuşuyla daha hızlı bir iyileşme sürecine girdi. 2 aylık hayat mücadelesinin sonucunda hastaneden iki kilo ağırlığa ulaşarak taburcu edilen Nisa Nur bebek şimdi hayata gülümsüyor.

Nisa Nur için ailesinin isteğiyle sağlığına kavuştuğu Ata Sağlık Hastanesi’nde yaş günü partisi düzenlendi. Partiye bebeğin ailesi, Yenidoğan Servisi Sorumlu Hemşiresi Besime Günel, Dr. Tarkan Akbulut, Dr. Sinan Kurtul ve yenidoğan servisi çalışanları katıldı.


'KANGURU BAKIMI SAYESİNDE BEBEĞİN DEĞERLERİ YÜKSELDİ'


Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi’nde ten tene temas yöntemini uyguladıklarını belirten Yenidoğan Servisi Sorumlu Hemşiresi Besime Günel, "Bebeğimiz 14 gün boyunca solunum cihazına bağlıydı. Annesinin kokusunun sindiği battaniyeyi bebeğimizin kuvözünün yanına serdik. Öte yandan bebeğimizi annenin çıplak tenine yatırdık. Bu çalışmaların ardından bebeğimizin tüm değerlerinin yükseldiğini gördük. Bebeğin daha az solunum cihazına bağlandığını tespit ettik. Bu tedaviye 'Kanguru Bakımı' diyoruz. Anne ile bebek arasında ilişkiyi, sevgiyi artıran bu yöntem tedaviyi olumlu etkiliyor" diye konuştu.

KANGURU BAKIMI NEDİR? Kanguru bakımı, sakin bir ortamda annenin göğsüne çocuğun yatırılmasıyla bebek anne tensel kontağının sağlanmasıdır. Öncelikle yarım saatle başlanır ve süre giderek artırılabilir. Hastanelerde yenidoğan ünitelerinde solunum makinesi desteğine ihtiyaç duymayan her bebekte uygulanabilir. Oksijen ihtiyacı olan ya da nazal CPAP’li bebekler de uygun adaylar olabilir. Kanguru bakımının prematüre bebeklerde uyku süresini artırdığı ve bebeğin ağlamasını azalttığı gözlenmiştir. Prematüre bebeklerde en korkulan şeylerden biri de solunumun düzenlenememesi ve nefessiz kalmadır. Kanguru bakımıyla nefessizliğin 4 kat azaldığı, solunumun ve kalp seslerinin düzene girdiği dışarıdan oksijen gereksiniminin yüzde 50 düştüğü tespit edilmiştir. Prematüre bebeklerde ısı regülasyonu bir diğer önemli konudur. Beden kontağıyla görülmüş ki anne en iyi ısı düzenleyicisi. Bebeğin vücut ısısı düştüğünde annenin vücut ısısı yükseliyor ya da bebeğin vücut ısısı yükseldikçe anne bebeğe göre vücut ısısını düşürüyor ve bebeğini koruyor. Aynı zamanda ten kontağıyla daha fazla süt salgılanması sağlanıyor ve çocuk anne memesine daha çabuk ulaşıyor.


Haberin Devamı