Gündem 'Kanlı 1 Mayıs belgeleri Harp Dairesi'nde'

'Kanlı 1 Mayıs belgeleri Harp Dairesi'nde'

Paylaş
'Kanlı 1 Mayıs belgeleri Harp Dairesi'nde'

Avukat Rasim Öz, 1977'de 37 kişinin katledildiği 1 Mayıs hakkında kamu davası açılması için başvuruda bulundu

Avukat Rasim Öz, Taksim Meydanı'nda 1977 yılında düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları sırasında 37 kişinin yaşamını yitirdiği olayların failleri hakkında kamu davası açılması için başvuruda bulundu. Daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararının kaldırılarak olayın failleri hakkında kamu davası açılması için Beyoğlu Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunan Öz, adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Avukat Öz, Ergenekon ile bir devin parmak ucuna dokunulduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti kuruluş evresinden beri siyasi cinayetlerin üzerine oturmuştur. 1 Mayıs 1977 katliamı soruşturması yapılmadığından 12 Eylül işkencesi, Susurluk katliamları yaşanmıştır. Bunlar çözülmeden Tükiye'de demokrasiden söz edilmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'DEVLETİN HİÇBİR ORGANI İŞLEM YAPMADI'
1977 katliamı için devletin hiçbir organının işlem yapmadığını öne süren avukat Rasim Öz, "Olayın mağdurları sanık yapılmıştır. Onlarda beraat etmiştir. Gerçek failler emniyet mensuplarıdır. Mahkeme, bunlar kimlerse hangi noktada hangi görevli varsa bildirilsin demiş, ama buna cevap verilmemiştir" açıklamasını yaptı. Daha önce başvuruda bulunarak olayın soruşturulmasını istediğini hatırlatan Öz, ancak savcılık tarafından takipsizlik kararı verildiğini ifade etti . Öz, "Verilen takipsizlik kararın da bunun yargılaması yapılmıştır deniyor. Olayın mağdurları yargılanmış, beraat etmiştir. Yargılama sahte sanıklarla yapılmıştır " dedi.

'FAİLLER BULUNMADAN GLADYO BİTMEZ'

Haberin Devamı

33 yıldır bu davanın peşinde olduğunu söyleyen Öz, failler bulunmadan Türkiye'de Gladyo'nun, derin devletin yok edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Türkiye'de ilk defa Harp Dairesi'ne girildiğini anlatan Öz, " Bu davanın bütün sırları, belgeleri o dairenin kasalarındadır. Bu daireden çıkan belgelerin, bilgilerin istenmesini talep ediyorum. Derin devletin bütün kirliliklerinin su yüzüne çıkarılmasını istiyorum " diye konuştu

Belma KILIÇ - İSTANBUL (DHA)