Sağlık Kanser her yıl 3 bin çocuğu yakalıyor

Kanser her yıl 3 bin çocuğu yakalıyor

Paylaş
Kanser her yıl 3 bin çocuğu yakalıyor

Türkiye'de her yıl kansere yakalan çocuk sayısı 3 bin. Bu çocukların hayatta kalmasını sağlayacak yol ise erken tanı ve burada görev ailelere düşüyor

Türkiye'de her yıl kanser tanısı konulan çocuk sayısı 3 bin.

Haberin Devamı

Tedavide erken tanının önemi bilinirken, konu çocuklar olduğunda velilerin sorumluluğu ön plana çıkıyor.

Ailelerin çocuklarını yılda en az bir kez sağlık kontrolünden geçirmesi, olası bir hastalıkta, çocuklarının erken tanıyla kurtarılan yüzde 60'lık dilimin içinde yer alma ihtimalini doğuruyor.

Konuyla ilgili kapsamlı açıklama, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Atila Tanyeli'den geldi.

Erken tanıda ortalama 100 hastanın 60'ını kurtarıldığını belirten Tanyeli, "Löseminin bazı türlerinde ve böbrek tümörlerinin bazılarında bu oran yüzde 80-90'a çıkıyor. Geç konulan tanıda ise tedavinin başarı oranı yüzde 30'larda kalıyor. Bu nedenle aileler uyarıları dikkate almalı" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ"

Kanserin tipine göre ciddi bir hastalık olduğunu belirten Tanyeli, "Bu nedenle erken tanı çok önemli. Çünkü kanser hücreleri vücuda çok fazla yayılmadan tedavi edildiğinde başarı daha yüksek oluyor. Bu nedenle yılda bir kez çocukların kan tahlilleri yapılarak kontrol edilmesinde büyük fayda var" dedi.

ÇUKUROVA'DAKİ EKSİKLİK

Kanser ve kan hastalıklarında, kemik iliği nakli ve kök hücre naklinin en önemli tedavi yöntemi olduğuna dikkat çeken Tanyeli'den, bir de saptama geldi: Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı Çukurova Bölgesi'ne hizmet veren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hala istenilen düzeyde bir kemik iliği nakil bölümü tam olarak hizmete giremedi. Önümüzdeki günlerde ise 6 yataklı ünitenin hizmete girmesi planlanıyor.