Beden Sağlığı Kanser merkezlerindeki büyük aldatmaca!

Kanser merkezlerindeki büyük aldatmaca!

Paylaş
Kanser merkezlerindeki büyük aldatmaca!

Prof. Dr. Bülent Menteş, sağlıkta istismar edilen konuların başında kanserin geldiğini belirterek uyarıda bulundu: "Bir tane PET cihazı, bir tane de radyoterapi cihazı alıp mevcut sağlık çalışanlarıyla oraya 'Cancer Center' (kanser merkezi) demek çok moda. Böyle kanser merkezi olmaz. Bilimsel gerçeklik böyle değil"

2016 Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’nda konuşan Prof. Dr. Bülent Menteş, bağırsak kanseri hakkında bilgi vererek kanserin tespitinde sağlık taramasının önemine ve kanser merkezlerine dikkat çekti.

ÇEVRE FAKTÖRÜ BAĞIRSAK KANSERİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Prof. Dr. Bülent Menteş,“Bağırsak kanserlerinin çoğu çevre faktörleriyle oluşuyor. Mesela Japonlarda az görülüyor ama Amerika’ya göç etmiş ikinci jenerasyon Japonlarda aynı Amerikalılar gibi oranlara rastlıyoruz. Demek ki birtakım çevre faktörleri önemli. Bunlardan iyi bilinenleri; hayvansal gıda, kırmızı et ağırlıklı beslenilmesi, posadan fakir beslenme, yani sebze meyve çok yenmemesi, obezite gibi aslında kontrol edilebilir unsurlar” dedi.

Bağırsak kanserinin öncülleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Menteş, “Bağırsak kanserleri çoğunlukla poliplerden gelişir. Bir polibin ilk milimetrik boyutta görülebilir halden kansere dönüşmesinin 7-8 yıl aldığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla tarama şansımız var” diye konuştu.

KANSER TARAMASI İÇİN BİLE SİGORTA İSTİYORLAR

Özellikle ABD’de tarama konusunda pek çok çalışma yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Menteş, “Mart ayı, bağırsak kanseri farkındalık ayı olarak algılanıyor. Ancak ABD'deki pek çok klinik, tarama yaptıracaksanız ne kadar tuttuğunun ve sigortanızın bunu karşılıyor olup olmadığının teyidini istiyor. Bu tamamen tarama felsefesine ters. Tarama demeniz için tüm toplumun eşit olarak bundan yararlanması gerekiyor. Hatta Japonya’da bazı kanser türlerinin taramasını yapmak mecburi. ABD’de sigortanız el verdiği kadar tedavi alabiliyorsunuz. Yani sigortanız kadar yaşayabiliyorsunuz” diye belirtti.

KANSER MERKEZLERİNE DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Menteş, “Bazı saçma sapan istismar edilen kavramlar var. Bunlara lütfen itibar etmeyin. Mesela bir tane PET cihazı, bir tane de radyoterapi cihazı alıp mevcut sağlık çalışanlarıyla oraya 'Cancer Center' demek çok modadır. Böyle kanser merkezi olmaz. Bili diye konuştu.

'İYİ KLİNİK UYGULAMA BU DEĞİL'

Kanser konusunda en önemli ilerlemenin yardımcı yöntemlerin gelişmesiyle daha küçük ve koruyucu cerrahi girişimler yapılması ve yaşam kalitesine odaklanılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Menteş, “Siz harika bir ameliyat yapıyorsunuz. Harika bir kemoterapi ve radyoterapi uyguyorsunuz. Hasta binlerce dolarlık bir ücret ödüyor. Ancak hasta çalışamıyor, hasta mutsuz, hasta depresyonda, eşinden ayrılmış, intihar eğilimli. İşte iyi klinik uygulama bu değil” diye vurguladı.

Haberin Devamı