Beden Sağlığı 'Kanser önlenebilir'

'Kanser önlenebilir'

Paylaş
'Kanser önlenebilir'

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, kanserlerin yüzde 40'ının potansiyel olarak önlenebileceğini belirtti

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği (TKASK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayib Yalçın, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla, Bilkent Otel’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7.6 milyon kişinin kanserden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Önlem alınmadığı takdirde dünya genelinde 2030’da 26 milyon yeni kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağının öngörüldüğünü ifade eden Yalçın, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu, Dünya Kanser Günü için de bu yıl "Kanser Önlenebilir" temasının seçildiğini belirtti.

Yalçın, kanserin, korunabilir, erken tanınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, "Kanserli hasta sayısı hızla artmaktadır. En hızlı artışın, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde olması öngörülmektedir. En önemlisi kanserlerin yüzde 40’ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır" diye konuştu.

Kanser tarama programlarının bazı kanser türlerinin erken evrede yakalanmasında çok etkili olduğunu anlatan Yalçın, "Meme, prostat, kalın bağırsak, rahim ağzı ve cilt kanserleri tarama programlarıyla önlenebilmekte ve erken evrede tespit edilebilmektedir. Ancak, maalesef akciğer, beyin, lenfoma ve mesane kanserleri için şu an etkin bir tarama programı yoktur" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi olarak da görev yapan Yalçın, hiçbir spesifik gıdanın tek başına kanseri önlemediğini ve aynı zamanda kansere neden olmadığını vurgulayarak, kansere yakalanmada uzun süreli yanlış beslenme alışkanlığının ve beraberinde diğer faktörlerin etkili olduğunu bildirdi.

Son yıllarda şişmanlığın da kalp damar hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların yanı sıra kansere yakalanma riskini de önemli ölçüde artırdığının tespit edildiğini ifade eden Yalçın, çocukluk çağından başlayarak düzenli spor yapma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Tuz tüketiminden de uzak durulması gerektiğine işaret eden Yalçın, özellikle sigara tüketiminden ve pasif içicilikten kaçınılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı