Beden Sağlığı Kanser sonrası meme kaybına cerrahi çözüm

Kanser sonrası meme kaybına cerrahi çözüm

Paylaş
Kanser sonrası meme kaybına cerrahi çözüm

Kanser tedavisi sırasında uygulanan cerrahi işlem sonrası yapılan estetik uygulamaları ile kaybedilen meme yerine sağlıklı ve iyi bir görünüme sahip göğüslere kavuşmak mümkün. Meme kanserini daha da güçlenerek yenen kadınlar, ameliyat sonrası moral buluyor ve sosyal yaşantılarına daha hızlı dönüyor

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen, meme kanseri sırasında sıklıkla tercih edilen rekonstrüksiyon uygulamaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Meme rekonstrüksiyonu, meme kanserinin lumpektomi ve mastektomi ile cerrahi tedavi sonrası, meme implantları ve/veya hastanın kendi dokularıyla yeniden meme oluşturulması işlemidir. Meme kanserinin cerrahi tedavisi sırasında aynı seansta eş zamanlı yapılabildiği gibi, meme kanserinin tedavisi (cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi) tamamlandıktan sonra başka bir seansta da gerçekleştirilebilir.

Meme kanseri nedeniyle mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu planlayan hastaların eski görünümlerine yeniden sahip olmak, uzuv kaybı dolayısıyla psikososyal stresi en aza indirmek, özgüvenlerini yeniden kazanmak için mutlaka bu konuda tecrübeli ve en düşük morbidite ile bu girişimleri uygulayan, rekonstrüktif cerrahide güvenilirliği kanıtlanmış merkezlere başvurması ve bilgi alması gerekir."

MEMENİN YAPISINA GÖRE ALTERNATİF YÖNTEMLER

Meme İmplantları ile Meme Rekonstrüksiyonu: Genellikle eş zamanlı tek seansta meme rekonstrüksiyonunda, meme başı ve derisinin korunduğu durumlarda yeterli doku varlığında, uygun hacimli, şekilli(round-anatomik) ve projeksiyonu olan meme implantı tercih edilerek meme yeniden oluşturulur. Aşırı doku çıkarılması gereken durumlarda veya geç rekonstrüksiyonlarda iki seanslı girişim tercih edilir. Birinci seansta doku genişletici (tissue expander) yerleştirilerek yeterli doku kazancı sağlanır ve uygun hacme ulaşıldığında doku genişletici çıkarılarak kalıcı meme implantı ile değiştirilerek işlem tamamlanır.

Doku Transferi ile Meme Rekonstrüksiyonu: Meme implantı kullanmadan, hastanın vücudunun belli bölgelerinde meme hacmi ve kıvamını karşılayacak boyutta damarlı dokular (flep) hazırlanara mastektomi sonrası meme bölgesine transfer edilir. Sırt ve karından hazırlanan ve kas-deri içerikli dokular, damarları beslendikleri bölgeden ayrıştırılmayarak (pediküllü) transfer edilebileceği gibi karın ve kalça ile uyluk bölgesinden damarları korunarak hazırlanan dokular mikrocerrahi teknikle damar başlantıları yapılarak (serbest flep) transfer edilebilir.

Aktarılan doku kanlanması ve kapsamına göre aktarıldığı yerde, sağlam meme ile aynı boyut ve şekillerde bir form verilir. Asimetri söz konusuysa gerektiğinde sağlam memede küçüklük, deformasyonlar ve sarkıklık varsa, büyütme-küçültme-dikleştirme işlemlerinden biri veya birkaçı bir arada uygulanabilir.

Kompozit Meme Rekonstrüksiyonu (İmplant ve doku transferi aynı anda): Meme implantı ve hastanın kendi öz dokusunun bir arada kullanılması gerekebilir. Bu genellikle tek taraflı meme rekonstrüksiyonu gerçekleştirilen ve kendi dokuları yetersiz kalan zayıf hastalar veya iki taraflı meme rekonstrüksiyonu gerçekleştirilen durumlarda başvurulan bir durumdur. İlaveten hastanın kendi yağ dokusu kullanılarak memeye daha optimal bir boyut kazandırılır.

Haberin Devamı