Doğru besinleri tüketerek hem bağışıklığınız güçlendirmek hem de kansere meydan okumak mümkün. Peki kansere karşı koruyucu maddeler içeren besinler hangileri, hangi maddeler kansere karşı korur? Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın kanser ve diğer hastalık risklerini azalttığını biliyoruz. Mümkün olduğunca doğal beslenmeye çalışmak kanser riskini azaltmada yapılabilecek en iyi şeydir diyen Diyetisten Sinem Uygun Ancak kanser teşhisi konulduktan sonra tüketilecek besinler veya birtakım maddeleri içeren destekler uygun olmayabilir. Bu sebeple bitkisel olduğu düşüncesi ile hasta olun ya da olmayın doktorunuza, diyetisyeninize sormadan herhangi bir takviye almayın uyarısında bulundu.Kansere kalkan olan 7 maddeyi Diyetisten Sinem Uygun anlattı: Bazı mantarlarda, yulaf ve tahıllarda bulunan beta glukanın kolesterolün düşürülmesine ve zayıflamaya yardımcı olmasının dışında bağışıklığı destekleyerek ve NK (doğal öldürücü) hücrelerinin aktivasyonunu artırdığı biliniyor. Kalın bağırsak ve mide kanserlerinden korunmada etkilidir. İçerdiği lifler sayesinde haftada 2-3 kez yulaf, meyveler ve yoğurt ile yapılacak öğünler hem bağışıklığınızı hem de sindirim sisteminizi desteklemeye yardımcı olur. Böğürtlen, yaban mersini, siyah üzümün çekirdeği, siyah erik gibi koyu mor-kırmızı-siyaha yakın renkte besinlerden aldığımız resveratrolün yaşlanma karşıtı proteinleri aktive ettiği, hücrelerin yaşam süresini uzattığı, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyu etki yaptığı biliniyor. Günlük meyve tüketiminizin 1-2 porsiyonunu mutlaka bu meyvelere ayırın. Karaciğer, safra yolları, meme, pankreas kanserine karşı koruyucudur. Curcuma longa, zerdeçalın bilimsel adıdır. Zerdeçalın içindeki kurkuminler çok iyi bir yangı, iltihap (antieflamatuar) gidericidir. Bu özelliği sebebiyle kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir. Toz veya taze hali günlük beslenmeye eklenebilir. Domates, karpuz, kayısı gibi kırmızı-turuncu renkte besinlerin içinde bulunan likopen kuvvetli bir antioksidandır. Özellikle prostat ve rahim ağzı kanserine karşı korucu etkiye sahip olduğu biliniyor. Obezite ,yağlanma ve diyabet üzerine olumlu etkileri olduğu bilinen CLA’nın ayrıca kanserden korunmada da önemli olduğu biliniyor. Yoğurt, süt, ayran peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerinde ve aspir yağında bulunuyor. Günlük tüketim miktarları abartılmadıkça kansere karşı koruyucu etki yapar. Ayrıca ev yapımı süt ürünlerinden aldığımız probiyotiklerle de bağışıklığınızın güçlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz. Sarımsağın içinde bolca bulunan alil sülfür; DNA hasarını onarma, bağışıklığı artırma ve kansere sebep olabilen serbest radikallerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Mide, prostat, kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur. Sarımsağı mümkün olduğunca çiğ tüketmeye çalışmak yararlı maddelerin korunması açısından önemlidir. Sarımsak dışında karnabahar, brokoli, pırasa gibi sülfürlü bileşikler ve selenyum içeren besinlerde kansere karşı koruyucudur. Balıklarda bolca bulunan Omega 3 keten tohumu, semizotu ceviz gibi bitkisel kaynaklarda da bulunur. Meme, kalın bağırsak, pankreas, prostat kanserlerinin gelişme riskini azaltır. Haftada 2-3 kez balık tüketimi Omega 3'den zengin beslenme açısından önemlidir. Ancak balıkları kızartmadan buğulama veya ızgara olarak pişirmek gerekir.