Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kanseri tetikleyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kanseri tetikleyebilir

Erkekler için de doğum kontrol hapları var. Ama bu haplar birkaç ay süreyle kullanıldığında erkekteki sperm sayısı sıfıra düşebilir. Ayrıca bu hormonun yüksek dozda alınması prostat kanserini de tetikleyebilir...

[[HAFTAYA]]

SORU:Penisim küçülüyor

27 yaşındayım. Penisimin boyu sertleştlesme bittikten sonra çok üçülüyor. Ve sağ testisim soldakinden daha büyük. Korkuyor, doktora gitmeye de utanıyorum. Sorunum ciddi mi?

CEVAP

Sertleşme bittikten sonra penis tabii küçülür, bunun bir önemi yok. Aynı zamanda penis boyu kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. İnik durumdaki penis boyunun hiçbir öneminin olmadığını vurgulamak istiyorum. Ayrıca testisler birbiriyle her zaman aynı boyutta olmayabilir, ayrıca geçirilmiş bir iltihap veya travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Bu durumun değerlendirilmesi için bir üroloji uzmanına başvurmanız şart.

Haberin Devamı

SORU: Bir sıvı geliyor

23 yaşındayım. Nişanlımla konuşurken heyecanlanıyorum. Tuvalete gittiğimde penisimden beyaz su renginde sperm gibi kaygan bir sıvı çıkmış olduğunu görüyorum. Bu durum erken boşalmayla mı ilgili? Sizce bu normal midir?

CEVAP

Durum tamamen normal. Gelen meni değil, prostat ve dış idrar yolu üzerindeki salgı bezlerinin uyarı sonucu salgıladığı kayganlaştırıcı özelliği de olan, kokusuz, su gibi şeffaf, hafif yapışan bir sıvıdır. Bu durum tıpkı limon görüldüğünde ağız sulanması haline benzer tamamen fizyolojik bir durumdur. Tabii ki erken boşalma ile de ilgisi yoktur

SORU:Erkekler doğum kontrol hapı kullanır mı?

26 yaşındayım. Yakında evleneceğim. Ben erkeklerin kadınlar gibi doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum. Yani erkekler için doğum kontrol hapları var mı? Varsa nasıl kullanılıyor, zararı var mı?

CEVAP

Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında erkeklerdeki sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Ama bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

Haberin Devamı

SORU:Korkuyorum

Benim sorunum sol yumurtalığımın sağdakinden küçük. Bu yüzden kısır olmaktan çok korkuyorum. Yaklaşık 1 yıl önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedavi sonucu geçti ama sol yumurtalığım küçüldü. Sizce ben kısır mıyım?

CEVAP

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder