Beden Sağlığı Kanserin tedavisine ramak kaldı

Kanserin tedavisine ramak kaldı

Paylaş
Kanserin tedavisine ramak kaldı

Kanserin 18 çeşidinin kök hücresini tespit eden bilim adamlarının, bundan sonraki aşamada kanser tedavilerine yönelik aşı üreteceği bildirildi

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kanserin tedavisi için atılan adımlar olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Kök hücreleri bulunan kanserler bilim adamları tarafından üretilen aşılarla önümüzdeki günlerde tedavi edilebilir hale gelecek. Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği ve Sağlık Bakanlığı Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Bilim Komisyonu Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, birçok multi miyelom hastasının, yanlış yönlendirildiğini söyledi.

Multi miyelom hastasının yanlış yönlendirilince, hematoloji yerine fizik tedavi ve ortopediye gittiğini belirten Prof. Dr. İlhan, "Bu hastalara maalesef tanı konmuyor.

Bazı hastalarımız da böbrekleri bozuk olduğu için nörolojiye gidiyor. Oysa ki bu hastalık kemik iliğinde başlıyor, kanda ve kemikte bozukluklara yol açıyor. Biz bu hastalığın erken tanısının koyulmasını ve tedavisini anlatıyoruz. Bu hastalığa erken tanı olmadığı zaman tedaviye cevap vermeyen böbrek yetmezliği ve kemik kırıkları oluşur" dedi.

"18 ÇEŞİT KANSERİN KÖK HÜCRESİ TESPİT EDİLDİ"

Multi miyelomu Çernobil’de ve Japonya’da radyasyonun tetiklediğini dile getiren Prof. Dr. İlhan, Türkiye’de ise bunu, tarımda kullanılan gereksiz maddelerle parazit mücadelesinde kullanılan ilaçların etkilediğini söyledi. Her dokuda bir kök hücrenin bulunduğunu bildiren İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kan kanserinin de bir kök hücresi var. Biz bu kök hücrenin kanserleştiğini gördük. Bilim dünyası artık bu tip kanserlerin kök hücresi olduğu ortaya çıkardı. Bugün 18 çeşit kanserin kök hücresi tespit edildi, bunlar araştırma safhasında. Bu ne anlama geliyor, artık biz tamamen hastalığa neden olan kök hücreyi bulup tedavi yapacağız.

Obama da başkan olur olmaz ilk demecinde, bu kök hücre araştırmalarının önünü açmıştı. Türkiye’de de bununla ilgili Hücresel Tedavi Derneği büyük bir çalışma içerisinde. Fransa’nın Nice kentinde yapılacak olan Kanser Kök Hücresi Araştırma Toplantısına gidiyorum.

Önümüzdeki günlerde artık Türkiye’de de tamamen tedavi yapar hale geleceğiz. Örnek akciğer kanseri, beyin kanseri, mide kanseri, bağırsak kanseri. Biz diyoruz ki bu kansere yol açan kök hücreyi bulabilirsek, buna yönelik aşı yapabiliriz.

Bakanlık da bu konuda büyük bir destek sağlıyor. Önümüzdeki günlerde artık hedeflenmiş tedaviye doğru gidiyoruz. Türkiye’de de artık yakın zamanda kanseri tedavi edeceğimize inanıyorum. Bu da benim için mutluluk verici bir olay."

Haberin Devamı