Sağlık Kansızlık saç döküyor!

Kansızlık saç döküyor!

Paylaş
Kansızlık saç döküyor!

Saç dökülmesinin önemli nedenleri arasında çevresel faktörler, yaş, hormonal düzensizlik, kimyasal içeriği yoğun saç ürünleri ve kansızlık yer alıyor

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Erdem Güven "Dişiliğin en önemli sembollerinden olan saçların kaybı, sıklığının azalması veya incelmesi bile, bayanlarda beden imajı algısında ciddi sorunlara neden açabilmektedir. Saç, kadınların fiziksel görünümlerinin önemli kısmını oluşturur. Saçların parlak ve canlı olması insanların birbirlerini etkilemelerinde ve ilişkilerinde büyük önem taşır . Saçların canlılığı sağlığın ve kişinin kendini iyi hissetmesinin bir ifadesidir. Saç dökülmesine bağlı dış görünüm ile ilgili olumsuz kaygılar, psikolojik sorunlar oluşturmakta, yaşam kalitesini etkilemektedir. Saç dökülmesi genellikle erkeklere özel olarak kabul edilmesinden dolayı kadınlardaki saç dökülmesi fazla önemsenmeyerek ihmal edilir.

Haberin Devamı

Özellikle ergenlik çağından sonra birçok kadında tepe bölgelerde saç kaybı olsun olmasın şakaklardaki saçlarda az da olsa seyrelmeler görülür. Ergenlik döneminden başlayabilen saç dökülme sorunu çoğunlukla menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Saç dökülmesi ihmal edilirse özellikle stresli durumlarda çok ileri evrelere gidebilir. Kadınlarda saç dökülmesinde birçok faktörün sebep olabildiği ve olumsuz etkenlerin sona ermesiyle birlikte kadınların büyük kısmında saçların eskisi gibi gür çıkmaya başladığı fark edilir" diye ifade etti.

Doç.Dr. Erdem Güven "Dünya genelinde bakıldığında her 5 kadından birinde incelme, seyrelme şeklinde saç kaybı ve hacim azalması görülmektedir. Türkiye’de bu konuda yapılmış geniş bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen her 3 kadından birinde saç problemi olduğu söylenebilir. Ancak yaşa göre bakıldığında menopoz sonrasında her 2 kişiden birisinde ciddi saç problemi olduğu ve hemen hemen her menopoz sonrası kadında saç incelmesi olduğunu görüyoruz. Ancak menopoz öncesinde de nadir olarak saç dökülmesi görülebilir. Altta yatan belirli bir neden bulunduğunda belirgin saç açıklığına sebep olacak tarzda saç dökülmesi olabilir" diye söyledi.

Doç.Dr. Erdem Güven "Kadınlarda 3 tip saç dökülmesi görülebilir.

Haberin Devamı

Yaygın (diffüz) tip: Saçın tüm bölgelerinde eşzamanlı olarak seyrelme incelme ve açılmalarla seyreden tiptir. Tedavisi daha zor yapılabilir.

Bölgesel (lokalize) tip: Altta yatan belirli bir neden yoksa tedavisi daha kolay olabilen ve estetik kayıpların daha az olduğu saç dökülmesi şeklidir.

Belli bir şekil veya madelli (patternli) tip: Bu tip özel bazı hastalıklarda görülebileceği gibi genetik geçişlide izlenebilir. Tedavisi nispeten daha uzun sürer" diye belirtti.

Doç.Dr.Erdem Güven "Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri hormonal nedenler, stres, dengesiz beslenme, protein eksiklikleri, anemi (kansızlık), demir, çinko gibi mineral eksiklikleri, kaza ve yaralanmalar, cerrahi müdahaleler, kronik hastalıklar, kimyasallar, saç koparma hastalığı ve ilaçlar (doğum kontrol hapları, kortizon, antidepresanlar, kemoterapi)" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Hormonal bozukluluklar veya vitamini mineral eksiklikleri ilaçlar ve diyet katkıları ile tedavi edilebilir. Kansızlık (anemi) demir preperatları ve ürünleriyle tedavi edilebilir. Bu bireylerde medikal (ilaç) tedavisini takiben çoğu zaman saç dökülmesi durdurulabilir ve hatta kökleri ölmemiş saçlar yeniden çıkabilir. Medikal tedaviye cevap vermeyen durumlarda da saç ekimi yapılabilir. Bu şekilde yapılan tedavi kalıcıdır" dedi.

İHA