Ekonomi Kapasite kriz öncesinde

Kapasite kriz öncesinde

Paylaş
Kapasite kriz öncesinde

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, Türkiye'de ekonomik toparlanmanın beklediklerinden daha hızlı olduğunu söyledi

Beklentilerden hızlı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, küresel krizin ve ekonomik durgunluğun ardından, Türkiye’de sanayi üretiminde kapasite kullanımının her ay tutarlı bir şekilde artmaya başladığını ve tekrar kriz öncesi düzeylere yaklaştığını söyledi.

Zachau, ihracattaki toparlanmanın da beklediklerinden daha hızlı olduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Ulrich Zachau, “Türkiye ekonomisinin toparlanma hikayesi iyi haberlerden biri” şeklinde konuştu.

Cari açık yine gündem

Ulrich Zachau cari açık (döviz açığı) uyarısında da bulunarak şöyle konuştu: “Geçen yılın son üç ayında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6.4 arttı. Türkiye’nin büyümesinden daha hızlı bir artışı gösteren bu oran, iyi bir işaret.

Ama Türkiye’nin ithalatı da artıyor. Dolayısıyla cari açık bu yıl yükselecek, milli gelirin yüzde 4’üne kadar çıkabilecek. Bu açığın finanse edilmesi kritik önem taşıyor. Bunun için Türkiye, başta yabancı doğrudan yatırım olmak üzere dış finansman çekmeye odaklanmalı.”

İşsizlik vurgusu yaptı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü, ülkenin önünde bulunan iki önemli zorluğun yüksek işsizlik düzeyi ile yükselen enflasyon olduğunu vurguladı. Zachau, “Türkiye’yi dolaşırken başta gençler olmak üzere birçok insanın iş konusunda endişeli olduğunu görüyorum.

Yine de hem aileler hem de şirketlerin geleceğe daha güvenle baktıkları görülüyor. Beklentiler geçen yıla göre olumlu” dedi. Zachau, işsizlik probleminin uzun vadede çözümü için, mesleki eğitim çalışmalarını desteklediklerini söyledi.

Avrupa ile karşılaştırma

Ulrich Zachau, borç krizi riski altındaki Euro Bölgesi ülkeleri ile Türkiye’yi karşılaştırarak şöyle konuştu: “Türkiye’nin durumu bazı Euro Bölgesi ülkelerinden daha iyi.

Kamu borcu milli gelirin yaklaşık yüzde 45’i kadar. Bu, çoğu ülkeye göre daha yönetilebilir bir oran. Yeni mali kural ile hedeflenen bütçe açığı, Euro Bölgesi’ndeki tüm ülkelerden daha düşük.
Türkiye krizde Avrupa’dan çok daha hızlı küçüldü. Ama büyümesi de hızlı oluyor. Bu büyümenin daha da hızlanmasını bekliyorum.”

2

Haberin Devamı