Siyaset Kapatmada söz vekilin
Paylaş
Kapatmada söz vekilin

Başbakan Erdoğan “Gerekirse referanduma götürürüz” dediği Anayasa değişikliği paketine son şeklini verdi

ERDOĞAN’DAN ZİRVE

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan AK Parti hukukçuları mini Anayasa değişikliği paketine son şeklini verdi.

Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen Anayasa toplantısı 4 saat sürdü. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.

‘SÜRPRİZ OLABİLİR’

Toplantı sonrası açıklama yapan Bekir Bozdağ, “Paket tamamlandı. Bugün ya da yarın muhalefete gönderilecek. Ardından da yüzde 1’in üzerinde oy almış partilerle görüşmelere başlanacak” dedi.

Muhalefetle görüşmeleri Cemil Çiçek, Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ yapacak. Erdoğan’ın, Baykal ve Bahçeli’yle bizzat görüşeceği yolundaki iddialar doğrulanmadı. Paket ilk olarak muhalefet partilerine sonra da basına dağıtılacak.

Paketin içeriğini açıklamayan Bekir Bozdağ, “Sürpriz maddeler de olabilir” dedi. Anayasa değişiklik paketinin bu ayın sonuna doğru TBMM’ye gönderilebileceği belirtildi.

İLK HEDEF HSYK

Pakette 10’dan fazla anayasa maddesinde değişiklik öngörüldüğü bildirildi. En önemli düzenlemelerden biri de parti kapatma için TBMM onayının şart hale getirilmesi oldu. Parti kapatma davası şu an Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılıyor.

Parti kapatma kararı verilebilmesi için Venedik Kriterleri esas alınacak. Venedik Kriterleri’ne göre şiddete bulaştığı tespit edilen parti kapatılıyor.

Bu kriterleri taşımayan partilere, kapatma yerine ‘eylemleri yapan üyelerin cezalandırılması’ yaptırımı uygulanacak. Kapatma davası açılabilmesi için 367 vekilin oyunun yeterli olması öngörülüyor.

ANAYASA MAHKEMESİ'DE DOKUNULMADI


Mahkemesi’nin yapısı, vekil dokunulmazlığı ve Türkiye Milletvekilliği düzenlemesi yer almadı. CHP ve MHP, dokunulmazlığın sınırlandırılmasını istiyordu.

İlk etapta Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmeyi planlayan AK Parti’nin bütün kurumları karşısına almamak için Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ile ilgili düzenlemeden vazgeçtiği öğrenildi.

PAKETTE YER ALACAK DÜZENLEMELER

HSYK’NIN YAPISI: HSYK’nın geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması sağlanacak. İki veya üç daireden oluşacak HSYK’nın üye sayısı 21’e yükselecek.
Meslekten ihraç kararları yargı denetimine açılacak. HSYK’nın doğal üyeleri sayılan Adalet Bakanı ve Müsteşarı kalacak. 7 üyeli yapıda 5 üyeyle çoğunluğu oluşturan Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeler, yeni yapıda azınlıkta kalacak. İşte diğer düzenlemeler

ASKERE SİVİL YARGI YOLU: Askeri mahkemelerin görev tanımı yeniden yapılacak. Askeri yargının sadece görev suçlarına bakması sağlanacak.

YAŞ KARARLARINA YARGI YOLU: Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraçlarla ilgili Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına karşı dava açılabilecek.

SENDİKAL HAKLAR: Memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanınacak.

KİŞİSEL VERİLER: Dinlemeler nedeniyle eleştirilen hükümet, kişisel verilerin korunması konusundaki hükümleri güçlendirecek.

OMBUDSMANLIK: Kamu denetçiliği sistemi anayasaya girecek.

KADIN VE ÇOCUKLAR: Çocukların korunmasına yönelik düzenleme ile kadınlara yönelik ‘pozitif ayrımcılık’ öngören düzenleme planlanıyor. 

MEMURLAR HAK ARAYACAK: Memurların uyarı ve kınama cezalarına karşı dava açamayacağına yönelik anayasa hükmü kaldırılacak.

4

Haberin Devamı