Tamer Heper Kapıcıdan kira alınmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kapıcıdan kira alınmaz

Haberin Devamı

Binamızda 11 bağımsız bölüm var. Binadaki daireler tamamı ile kullanılmıyor. Yazın dört aile kışın altı aile oturuyor. Bazı katlar ofis olarak kullanılıyor. Bizim meselemiz kapıcı. Belli günlerde çalışacak kapıcı temin edebilir miyiz? Binada kapıcı devamlı kalacak olursa elektrik, su gibi giderleri kim öder? ● L.K.

Bir binada kapıcılık hizmeti mutlaka bina içinde oturan birine yaptırılır diye bir kural yok. Elbette haftanın muhtelif günleri, sözleşmeye bağlı olarak temizlik ve oturanların hizmetini yapacak biri ile iş ilişkisi kurulabilir. Tabii ki bu bir sözleşmeye bağlı olarak yapılır ve çalışan SGK’ya bildirilir.

SÖZLEŞMEYE BAĞLI

Bina içinde devamlı oturan kapıcı çalıştırmak da mümkün. Zaten çoğunlukla yerleşmiş hizmet ilişkisi böyle kuruluyor. Bu durumda kapıcıya bir daire tahsis edilecek ise bunun kirası alınmaz. Ancak kapıcı ile yapılacak sözleşmeye elektrik, su gibi giderlerin ödenip ödenmeyeceği veya kısmen ödeneceği gibi hükümler koyulabilir. Bu iş karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Bazı binalarda kapıcının sınırsız kullanımını engellemek için kapıcı dairesine ait su, elektrik gibi giderlere yarı nisbetinde katılımı kararlaştırılır. Binada kapıcıya daire tahsis olunmuş ise kapıcı kıdem tazminatını hakedecek şekilde işten ayrılırsa dairenin kira bedeli kıdem tazminatı hesabında gözönüne alınır.

Görüyorum ki binanızda yarı zamanlı veya binada ikamet edecek kapıcı konusunda bir karar vermek gerekecek, hükümler bunlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder