Tamer Heper Kapıcının işi çok
HABERİ PAYLAŞ

Kapıcının işi çok

Haberin Devamı

Kapıcının işi çok


Toplumumuzda adil olmayan çok şey var. Bunlardan biri de konut kapıcılığı. Kapıcının üç işi vardır. Apartmanı temizlemek, çöp atmak ve servis yapmak. Bunları yapmak için neredeyse aylık 3000 TL ödenir. Ancak temizlik işi bu konuda çalışan şirketlerce 500-700 TL arası yapılmaktadır. Bu durumda kapıcı çalıştırmak rasyonel değildir. Bir de kapıcıya daire verilir. Soruyorum, kapıcıya daire verilmesi mecburi mi? Yönetici buna karar verebilir mi? Biri bu dairede bedelsiz oturabilir mi? ● Ş.D.

Öyle anlıyorum ki okuyucum kapıcısına çok kızmış. Toplu yaşamda bazı ihtiyaçlar elbette vardır. Konut kapıcılığı da bu ihtiyaçtan doğmuştur ama konut kapıcısının görevleri de okuyucumun saydığı kadar ‘üç kalem’ değildir. İlgili yönetmelikte görevleri sekiz madde halinde sayılmıştır ama bunlar sınırlı görevler değildir. Konutun güvenliğini sağlamaktan hidrofor gibi ortak tesislerin bakımına kadar yapması gereken görevleri vardır. Hatta bunlara sözleşme ile makul ve mantıklı görevler de eklenir.

Konut zorunlu

değil Kapıcının değeri yokluğunda anlaşılır. Dolayısı ile kapıcının görevini bu kadar basit almamak gerekir. Üstelik her çalışanın bir patronu varken kapıcının bağımsız bölüm sayısı kadar patronu vardır. Geleyim kapıcı dairesine: Kapıcıya görevi nedeni ile konut verilmesi zorunlu değildir. Ancak konut verilmiş ise kira istenemez. Kapıcı dairesi var da kapıcı yok ise bu dairede biri bedelsiz oturabilir mi? Bu konuda karar yöneticinin değil kat malikleri kurulunundur.

Çöpler kapı önüne...

Kapıcı dairesi bir anayapı içindeki ortak alandır, dolayısı ile bir kişinin kullanımına tahsis edilemez. Bu yer boş ise kullanımı için kat malikleri kurulu kararı var ise bu uygulanır. Aksi halde tek başına yöneticinin vereceği bir kararla bu ortak alan başka amaçla kullanılmaz. Sonuç olarak söylemeliyim ki kapıcı hizmetlerini küçük görmeyelim. Kapıcının yaptığı sabah servisi bile aksadığında oturanların nasıl müşkülde kaldığını, kapıcının çöp toplamadığı hallerde ne yazık ki çöplerin oturanlar tarafından çöp konteynerine değil de kapı önüne bırakıldığını unutmayalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder