Siyaset Kaplan: Aktaş'ın vekilliği düşmez
Paylaş
Kaplan: Aktaş'ın vekilliği düşmez

Cezaevinden milletvekili seçilen BDP'li Aktaş'ın cezasının Yargıtayca onanmasının, vekilliğini düşürmeyeceği savunuldu

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın cezasının Yargıtayca onanmasıyla ilgili kararın yasama döneminin sonuna bırakılması gerektiğini belirterek, milletvekilliğinin düşürülmesinin henüz söz konusu olmadığını savundu.

>> BDP'Lİ AKTAŞ'IN CEZASI ONANDI - Tıklayınız

Kaplan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Aktaş’ın milletvekili adaylığı döneminde kesinleşen bir mahkeme kararının olmadığını söyledi. Milletvekili seçildikten sonra düşünce açıklaması nedeniyle hakkında dava açıldığını iddia eden Kaplan, Anayasanın ilgili maddesinde karara yönelik "dönem sonuna bırakılır" diye hüküm bulunduğunu ifade etti.

MECLİS'TE OKUNMADI


Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin sürecin İçtüzük’te belirtildiğini anlatan Kaplan, "Daha o aşamaya gelinmedi, Mecliste de okunmadı, öyle bir noktaya da gelmediği için üyelik düşürme durumu söz konusu değildir" diye konuştu.

Yeni anayasa sürecinde özgürlüklerin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Türkiye, düşünce suçu konusunda dünya rekortmeni olmayı bırakmalıdır" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Aktaş’la ilgili kararın Genel Kurula gelmesi durumunda tepkilerinin ne olacağını sorması üzerine Kaplan, böyle bir durumu beklemediklerini söyledi. Siyasilerin sandıkta yarıştığını dile getiren Kaplan, "Hiçbir siyasi iktidar rakiplerine karşı böyle bir mücadeleyi ajandasına alma sorumluluğunda olamaz" dedi. Kaplan, "Meclisten Kavakçı’ya iadeyi itibar" haberleri ile Aktaş konusunun aynı açıdan değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin sorulması üzerine, iki konunun kesinlikle ayrı olduğunu vurguladı. Hasip Kaplan, Kavakçı ile ilgili İçtüzük değişmeden nasıl bir karar çıkacağını merak ettiğini söyledi.

AA

Haberin Devamı