Gündem Kar altında 45'inci gün

Kar altında 45'inci gün

Paylaş
Kar altında 45'inci gün

Yoğun kar yağışına rağmen direnen Tekel işçilerine, sendika ve sivil toplum örgütleriyle vatandaşlardan destek yağıyor

GAZETECİLER ÇORBA DAĞITTI

Tekel işçileri direnişlerinin 45’inci gününe kar altında girdi. Gece boyu yağan kar Sakarya Caddesi’nde naylon çadırların altındaki işçilere zor anlar yaşattı. Yoğun kar yağışına rağmen direnen eylemdeki Tekel işçilerine vatandaşların desteği de tüm gece sürdü. Çadırların içindeki odun sobalarıyla ısınmaya çalışan Tekel işçileri, gece boyunca yağan kara karşı da mücadele verdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası üyeleri de Tekel işçilerine dün sabah çorba dağıttı.

İZMİR KONAK'TAN DESTEK

Ankara’da eylem yapan Tekel işçilerine bir destek de İzmir’in Konak Belediyesi’nden geldi. Geceyi sokakta geçiren işçilerin eylemine destek veren Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan ve belediye çalışanları, kaban, bot, kıyafet ile çay, şeker ve kahveden oluşan kolileri Ankara’ya gönderdi. Tartan, “Haklı mücadelenin yanında yer alıyoruz. Çalışanlarımız ile birlikte soğuk kış günlerinde onları koruyacak malzemeleri topladık ve kısa sürede Ankara’ya gönderdik” dedi.

DİSK: 3 ŞUBAT'TA HAZIRIZ

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Tekel işçilerine destek vermek için İstanbul Taksim’deki Gazi Parkı’nda yapılan gösteride hükümetin tutumunun değişmemesi halinde 3 Şubat’ta iş bırakacaklarını söyledi. Görgün, her çarşamba yaptıkları oturma eylemini, DİSK’in 43’üncü kuruluş yıldönümü olan 13 Şubat’a kadar sürdüreceklerini kaydetti. Avrupa Tekstil-Giyim-Deri Federasyonu Genel Sekreteri Patrick Itschert de 37 Avrupa ülkesindeki 1 milyon işçinin Tekel direnişini desteklediğini belirtti.

İŞÇİLER NEDEN EYLEM YAPIYOR?

Aileleriyle birlikte sayıları 12 bini aşan Tekel işçilerinin, atıl kalan fabrikalardan alınıp, geçici işçi (4/C) kapsamında çalıştırılması gündeme gelmişti. Bu, işçilerin kazanılmış haklarını yok ediyordu. Maaşları asgari ücret seviyesine iniyor ve yılın 11 ayı çalışabiliyorlardı. İşçiler ise özlük haklarıyla başka kurumlara geçmek istiyor. Hükümet önce bu talebi değerlendirmeye alacağını açıklamasına rağmen, bu hakkı vermedi. İşçiler 45 gündür Ankara’da çadırda kalarak direniyor.

CHP’DEN MEHMET ŞİMŞEK’E YANITLAMASI İÇİN SORU

CHP Milletvekili Bayram Meral, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması için 4/C (kamuda geçici işçi) uygulamasını sordu. 4/C’nin, dünyanın hangi ülkelerinde uygulandığını öğrenmek isteyen Meral, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Türkiye’de özelleştirilecek daha kaç kurum var? Buralarda çalışırken özelleştirme nedeniyle 4/C statüsüne geçecek kaç kişi var? Tekel’in içki ve sigara bölümünü alan kuruluşların bugüne kadar elde ettikleri kâr ve ödedikleri vergi ne kadardır?”

HÜKÜMETİ TEKEL'İ SATARKEN PARAYI TERCİH ETTİ

İŞÇİYİ İSTEYENLER ELENDİ

Şubat 2008’de Tekel’in sigara işletmeleri, üçüncü kez çıkılan ihalede 1 milyar 720 milyon dolara British American Tobacco’ya (BAT) satılmıştı. Limak İnşaat-PI Turkey, Strand Investment, CVCI-Doğan-TÜTSAB da ihaleye katılmıştı. İhalede Tekel’e ait İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya, Samsun ve Tokat sigara fabrikaları BAT’ye geçti.

BAT İÇİN ÖNEMLİ OLAN MARKA

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yaptığı açıklamada yaptıkları özelleştirmelerde ‘işsiz kalma diye bir şeyin olmadığını’ belirterek, bütün işçilerin haklarını koruyacaklarını söylemişti. Tekel varlık yöntemiyle özelleştirildi. Ancak BAT’nin ihtiyacı olan sadece Tekel’in Samsun, Tekel 2000, Maltepe markalarıydı.

DİĞERLERİ ÇALIŞTIRACAKTI

BAT, üretim tesisi bulunduğu için işçileri, fabrikaları, depoları istemiyordu. Çünkü üretim için sadece isim hakkı yeterliydi. İşletmeye teklif veren firmalar ise Tekel’in fabrikalarını da işçilerini de istiyorlardı. Ancak düşük rakamda kalmışlardı. Fabrikaları olmadığı için işçilerin büyük kısmını, satın aldıkları fabrikalarda çalıştıracaklardı.

PARA DAHA TATLI GELDİ

Hükümet ise parayı tercih etti. İşçileri makine ile aynı değerde tuttu. İşçiler Tekel’de kaldı, Tekel’i Tekel yapan markalar satıldı. Nitekim BAT, ihaleden sonra Samsun ve Tire fabrikalarında üretime devam etti. Geçen hafta da aldığı kararla tek merkezde üretim yapmayı tercih ederek, Tire’deki fabrikayı kapatacağını açıkladı.

3