Gündem Kar suları eriyince zirai ilaç atıkları Bayramiç Barajı'na doldu

Kar suları eriyince zirai ilaç atıkları Bayramiç Barajı'na doldu

Paylaş
Kar suları eriyince zirai ilaç atıkları Bayramiç Barajı'na doldu

Kaz Dağları'nda karların erimesiyle akan pınarlarla dolmaya başlayan Bayramiç Barajı, üreticiyi sevindirdi. Ancak akan sular başta zirai ilaç atıkları olmak üzere ne bulduysa önüne katarak baraj havzasına taşıdığı için tehlike yaratıyor

Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında biriken karların erimesi ve buna bir de yağmur sularının eklenmesiyle, Karamenderes Çayı’nda taşkınlar oluştu. Bu taşkınlar, meyve bahçeleri ile dere kenarlarındaki zirai ilaç atıklarını baraja sürükledi. Kaz Dağları’ndan inen sular, önüne ne bulduysa katıp baraj havzasına kadar taşıyor. Bu nedenle gelişigüzel doğaya atılan tarım ilaçlarının boş kutuları, baraj havzasına kadar ulaşıyor.

İÇME SUYU OLARAK DA KULLANILIYOR

Bayramiç ve Ezine ovalarını sulayan ve belirli dönemlerde içme suyu olarak kullanılan barajda biriken zirai ilaç kutuları ile diğer atıklar, barajın bazı bölümlerinde adacıklar oluşturdu. Bayramiç Barajı setinin önündeki 4 futbol sahası büyüklüğündeki zirai atık, sağlığı tehdit ediyor.



Bayramiç’te yaşayan Ahmet Konar (62), tarlasından gelirken baraj üzerindeki kirliliği ve zirai ilaç atıklarının yoğunluğunu görünce dehşete kapıldığını söyledi. Barajın, ilçenin içme suyu ihtiyacını da karşıladığını belirten Konar, yetkililerin bu soruna bir an önce önlem almasını istedi.

Fatih DALDAL / BAYRAMİÇ (Çanakkale), (DHA)