Beden Sağlığı Kara erik hoşafı her derde deva (Kara eriğin faydaları nelerdir?)

Kara erik hoşafı her derde deva (Kara eriğin faydaları nelerdir?)

Paylaş
Kara erik hoşafı her derde deva (Kara eriğin faydaları nelerdir?)

Yaz aylarında vücudun su ihtiyacını karşılamak için bol sıvı tüketmenin önemli olduğunu belirten Dr. Fevzi Özgönül, ev yapımı hoşafın adeta bir vitamin deposu olduğuna dikkat çekerek "Birçok meyveden hoşaf yapılıyor ancak bunlar arasında en faydalısı kara erik hoşafı. Kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucudur" dedi

Dr. Fevzi Özgönül, “Yaz aylarında hava sıcaklığı çok arttığı için vücudumuz çok terleyerek su kaybederiz. Tabii ki terleme ile sadece su değil, vücudumuzdaki bir kısım mineralleri de kaybederiz. Bu su ve mineralleri vücudumuza geri koymak için mutlaka sıvı bir şeyler içmeliyiz. Günümüzde su tüketimi özellikle kilo problemi yaşayanlar arasında çok azdır. Bu problemi olan kişilerin sindirim sistemi düzgün çalışmadığı için yiyeceklerde sindiremedikleri şekeri ya tatlı olarak veya tadı olan bir içecek tüketerek gidermeye çalışırlar. Aslında su içmek diğer tüm içeceklerden çok daha önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

'KARA ERİK HOŞAFI EN FAYDALISI'

Dr. Fevzi Özgönül, hoşaf tüketimiyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Su içemiyor veya arada su dışında bir başka alternatif arıyorsanız size hoşaf önerelim. Doğal ve en önemlisi içerisinde bol miktarda vitamin ile mineral içeren hoşafı tekrar hatırlama zamanımız geldi de geçiyor bile. Kimisi taze meyveden yapılana komposto, kuru meyveden yapılana hoşaf dermiş ama bence biz Türk halkı olarak hepsine hoşaf deriz. Birçok hoşaf tarifi var. Bunlar arasında en yaygın kullanılanı kara erik hoşafı. Kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucudur. Vücuda giren ve kendi ürettiğimiz serbest radikal dediğimiz zararlı maddeleri en iyi temizleyen yiyeceklerin başında ise kuru erik gelir."

KARA ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

-Taze erik, erik kurusundan ya da erik suyundan daha fazla C vitamini içerir. Günlük A vitamini ihtiyacının da yüzde 8’ini karşılar.

Haberin Devamı

-A vitamini sağlıklı görme ve üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekler.

-Kara erik aynı zamanda kabızlık ve sindirim sorunlarında rahatlatıcıdır.

-Kalbi korur, inme riskini azaltır.

-Göğüs kanser hücrelerini öldürdüğüne dair yapılan çalışmalar vardır.

-Beynin hafıza kapasitesini geliştirir. Antioksidan dolu olması ile Alzheimer gelişimini yavaşlatır.

-Böbrek taşı olanların oksalattan zengin olduğu için erik tüketmemeleri önerilir.