Siyaset Kara Harp Okulu darbe davası
Paylaş
Kara Harp Okulu darbe davası

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz  darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin, 239 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Sanık Taner Soner savunmasında, 15 Temmuz akşamı evinde olduğu sırada F-16’ların uçmaya başladığını, çağrılması üzerine Kara Harp Okuluna gittiğini ifade etti.

Amirlerinin, "darbe taraftarı olmadıkları" ve "emniyet için kışlaya geldikleri" yönünde söylemleri olduğunu savunan Soner, sabah saatlerine kadar emniyet maksatlı nöbet tuttuğunu belirtti.

Kanunsuz bir işe karışmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını öne süren Soner, mahkeme heyetinden beraat talebinde bulundu. Sanık Suat Kurt ise savunmasında, 15 Temmuz’da mesai bitiminin ardından evine gittiğini, gece saat 00.15’te bölükteki bir teğmenin araması üzerine evinden çıkarak okula gittiğini anlattı.

Birliğine saat 01.15’te geldiğini ve darbe girişimini internetten öğrendiğini öne süren Kurt, okul içinde mühimmatsız uzun namlulu silahla nöbet tutmaya başladığını belirtti. Okul komutanının derdest edildiğini 16 Temmuz 2016’da sabah saat 11.00’den sonra öğrendiğini ileri süren Kurt, "Biri bana kanunsuz emir verseydi, sizi temin ederim ki canını yakardım ama bana o gece kanunsuz bir emir verilmedi. Üzerime atılı bütün suçlamaları katiyetle reddediyorum." sözleriyle tahliye ve beraat talebinde bulundu.

İTİRAFÇI BEYANLARINI REDDETTİ


Sanık Mümin Haliloğlu da 15 Temmuz akşamında iki uçağın kaçırıldığı ve terör saldırısı olabileceği söylenerek amirlerince Kara Harp Okuluna çağrıldığını aktardı. Darbe girişimini internetten okuduğu haberlerden öğrendiğini ileri süren Haliloğlu, sabah saatlerine kadar emniyet amaçlı beklediğini öne sürdü. Haliloğlu, olay tarihinde 1. Ordu Komutanı olan Ümit Dündar’ın "askerin kışladan çıkmaması" emri üzerine kışlada beklediğini, darbeye yönelik bir faaliyetinin olmadığını savundu.

Bozpark alanındaki darbe açıklamasının yapıldığı içtimada bulunmadığını ve kurmay başkanı İlhami Polat’ın emirleriyle hareket etmediğini savunan Haliloğlu, hakkında "FETÖ üyesi olduğu" yönündeki ifade veren itirafçıların beyanlarını kabul etmediğini söyledi.

Haliloğlu, "Bunlar benim bir alt devremdi lisede. Kendi yakınlarının adını vermek yerine, benim ismimi verdiklerini düşünüyorum." diye konuştu. Savunma yapan Burak Yandım ve Sinan Metin de haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini beyan etti. Duruşmaya, yarın devam edilecek.

Haberin Devamı