Gündem Kara kader

Kara kader

Paylaş
Kara kader

17 Mayıs'ta meydana gelen grizu faciasında ölen 30 madenciden ikisinin cesetleri hâlâ çıkarılmadığı için aileleri ölüm aylığı alamıyor

İŞÇİLERİN AİLELERİ MAĞDUR

Haberin Devamı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait madende, yerin 540 metre altında 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenciden 28’inin cesedi çıkarılmıştı.

Patlamanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen Engin Düzcük ve Dursun Kartal’ın cesetlerine hâlâ ulaşılamadı. Bu durum işçilerin ailelerini mağdur etti.

ÖNCE CESET BULUNMALI

Cesetleri çıkarılan madencilerin ailelerine ölüm aylığı hemen bağlandı. Cesedi bulunamayan ve evli olan Engin Düzcük ile Dursun Kartal’ın ailelerine maaş bağlanması için hiçbir girişimde bulunulmadı.

Yasaya göre önce cesetlerin bulunması ve nüfus kaydına ‘ölü’ olarak geçmesi gerekiyor.

‘İŞLEMİ DURDURDULAR’

Engin Düzcük’ün 2 çocuk annesi eşi Hayriye Düzcük, “Olaydan sonra bize verdikleri bir cenazeyi kocam sanıp toprağa vermiştik. 2-3 gün sonra da bir görevli gelip maaşımızın bağlandığını söyledi. Ama daha sonra o cenazenin kocama değil başka işçiye ait olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Devlet de maaş bağlama işini durdurmuş. Hem eşimi toprağa veremiyorum, hem de maaş alamıyorum” dedi.

VALİ DEVREYE GİREBİLİR

Yetkililer cesetlerin 3 aydan önce çıkarılamayacağını söylüyor. Bu durumda madencilerin aileleri en az 3 ay daha maaş alamayacak. Tek çare Zonguldak Valisi Erdal Ata’nın devreye girmesi.

Yasaya göre, bir kimse ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren bir durumda kaybolmuşsa, cesedi bulunamasa bile vali talimatıyla nüfus kütüğüne ölü olarak kaydettirilebiliyor.