Ekonomi Kara parada çember daraldı

Kara parada çember daraldı

Paylaş
Kara parada çember daraldı

İsviçre, Lüksemburg, Avusturya, Belçika ile banka hesaplarına bakma anlaşması imzalamaya hazırlanan Maliye, diğer vergi cennetleri için de düğmeye bastı

KARARI BÜTÜN DÜNYA ALDI

Haberin Devamı

Gelişmiş 8 ülke başkanının geçen yıl yaptığı toplantıda kara paranın önlenmesi için çalışma yapılması kararı çıkmıştı. Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD), aralarında Türkiye’nin bulunduğu 30 üyesi de bu yönde bir karar almıştı. Amerika’nın bazı vatandaşlarının İsviçre bankası UBS’deki hesaplarını istemesiyle Türkiye de harekete geçmişti. Çalışmanın ilk sonucu Lüksemburg’dan alındı ve taraflar çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına bilgi değişimi protokolünü ekledi.

MALİYE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Anlaşma gelecek ay Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İsviçre Maliye Bakanı Hans Rudolf Merz tarafından Ankara’da imzalanacak. İsviçre ile de anlaşan Maliye, Avusturya ve Belçika ile aynı anlaşmayı imzalamak için görüşmeye başladı. Avusturya ile müzakereler bitmek üzere. Belçika ile de görüşmelerin yakında başlayacağı ifade edildi. Maliye, vergi cenneti olarak nitelenen diğer ülkelerle de aynı anlaşmayı imzalayacak. Bunların içinde Afrika ülkeleri de yer alacak.

Haberin Devamı

GİZLİ HESAPLAR AÇILACAK

Anlaşmalarla birlikte bankalardaki gizli hesap dönemi de sona erecek. Maliye Bakanlığı, İsviçre, Lüksemburg, Avusturya, Belçika, Bahamalar, Virgin, Cayman adalarından, Jersey ve diğer ülkelerden, o ülkelerdeki Türklere ait hesaplarla ilgili bilgi talebinde bulunacak. Avrupa Birliği Türkiye’nin de aralarında olduğu bu ülkelere bilgi değişim konusunda teknik destek sağlayacak. Birlik bu kapsamda, ülkeler arasında elektronik ortamda bilgi değişimi sağlamak için yöntem oluşturacak.