Beden Sağlığı Karaciğer nakli için 2 bin 500 kişi sırada

Karaciğer nakli için 2 bin 500 kişi sırada

Paylaş
Karaciğer nakli için 2 bin 500 kişi sırada

Prof. Dr. Haluk Demiryürek, Türkiye'de 2 bin 500 kişinin karaciğer nakli beklediğini, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini söyledi

Çukurova (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı Karaciğer Nakli Merkezi’nin koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Haluk Demiryürek, Türkiye’de 2 bin 500 kişinin karaciğer nakli beklediğini söyledi. Yeterli organ bağışı olmadığı ve bu nedenle nakil gerçekleştirilemediği için çok sayıda hastanın yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Haluk Demiryürek, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Demiryürek, "Organ nakli beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılıyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın yaşama geri dönme şansı bilimsel olarak yok. Başka hayatların kararmaması için organ bağışının daha fazla yaygınlaşması gerekiyor" dedi. Organ bağışındaki yetersizliğin organ nakli konusunda yaşanan en büyük sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demiryürek "Bağış konusundaki eksikliğin temelinde, toplumsal eğitimsizlik yatıyor. Bazı yanlış bilgilerin yanı sıra kültürel ve dini inanışlar da, organ bağışını engelliyor" dedi.

'BEYİN ÖLÜMÜNÜN EN OLDUĞU BİLİNMİYOR'

Bu sorunların eğitim, yasal düzenlemeler ve daha etkin kampanyalarla aşılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Demiryürek "Ayrıca toplumda beyin ölümü çok fazla bilinmiyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalbini uzmanlar, makineler aracılığıyla attırıyor, hasta nefesini makineler sayesinde alıyor. Solunum ve kalp atışı yapay olarak sürdürülebilir, ancak beyin işlevini yapay olarak gerçekleştiremez. Bir insan ancak beyni öldüğü zaman ölü kabul edilebilir. Buna da değişik alanlarda uzman hekimler karar verir. Lütfen, organ nakli için sıra bekleyenlerin ne durumda olduğunu düşünün. Sadece Çukurova Üniversitesi’nde 200 hasta karaciğer nakli bekliyor. Türkiye’de 2 bin 500 kişi karaciğer nakli bekliyor. Bağışlanacak bir organ, kurtarılacak bir hayattır. Siz de birilerinin hayatını kurtarabilirsiniz." dedi.

Haberin Devamı

DHA