Ekonomi Karadenizli balıkçılar endişeli

Karadenizli balıkçılar endişeli

Paylaş
Karadenizli balıkçılar endişeli

Karadeniz'de balıkçılar, av sezonunun sona ermesine kısa süre kalmasına rağmen istedikleri miktarda av yapamamaktan şikayetçi.

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, av yasağının sona erdiği 1 Eylül 2010’da "vira bismillah" diyerek Karadeniz’e açılan balıkçıların umduğunu bulamadığını, sezonun verimsiz geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sezonun başında az miktarda istavrit ve palamut avlandığını, balıkçıların bu tarihlerde havaların soğumasıyla avın artacağı ümidi taşıdığını ifade eden Rakıcı, ancak gün geçtikçe ümitlerin boşa çıktığını, havaların soğuması, hatta kışın yerini bahara bırakmasına rağmen, istenen avın bir türlü gerçekleştirilemediğini belirtti.

Balıkların maalesef zaman zaman belirlenen ölçülerin altında avlandığını ifade eden Rakıcı, "Bu sorun bir türlü çözülemedi, bazı balıkçılar küçük de olsa balık avlamaya devam etti. Karadeniz’de hamside beklenen bolluk da gerçekleşmedi. Böylece verimsiz bir sezon yaşandı" dedi.

Şartların balıkçılar için her geçen yıl biraz daha zorlaştığını öne süren Rakıcı, "Maalesef ne hamside ne palamutta ne de istavritte istediğimiz avı yapamadık, denizden umduğumuz verimi bir türlü alamadık. Bunda balıkçı sayısının fazla olması, kontrolsüz avlanmanın da etkisi var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Balıkçı teknelerinin belirli bir sistem dahilinde, dönüşümlü olarak avlanmasının stokların korunması, dolayısıyla balıkçılığın geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Rakıcı, ancak buna uyulmadığını ve Karadeniz’de balık avının her geçen yıl geriye gittiğini vurguladı.
Mesut Rakıcı, geçmiş yıllarda bol Karadeniz’de miktarda avlanan mezgitin bile artık ender bulunduğunu, kıyı balıkçılarının günde 3 kilo balık tuttuklarında sevinir hale geldiğini söyledi.

-"SON YILLARIN EN VERİMSİZ SEZONU"-

Rize’deki büyük balıkçı teknelerinden birinin sahibi olan Bayram Ali Başlantı ise son yılların en verimsiz sezonunu yaşadıklarını İddia etti.
Sezonun bitmesine bir ay kala istavrit ve hamsi avlamaya devam ettiklerini belirten Başlantı, "Avı sürdürüyoruz ama balık oldukça az. Masraflarımızı karşılamanın çabası içindeyiz. Bazen ağlarımıza yok denecek kadar az miktarda balık takılıyor. Bu balıklar da çoğunlukla küçük oluyor. Biz de ağı açıp balıkları denize salıyoruz" dedi.

Sezon boyunca balık olmadığı için hiç denize çıkmadıkları zamanlar da olduğunu vurgulayan Başlantı, şöyle devam etti:
"Bazı dönemler 10-15 gün boyunca hiç denize açılmadık. Bunun haricinde art arda olmasa da bazen 1, bazen de 2-3 gün avlanmaya çıkmadığımız günler oldu. Bu dönemlerde ava çıksak boşa mazot harcamış olacağımızdan limanda demirlemeyi tercih ettik. Böyle olunca da vatandaşlar balığı daha pahalı yedi."

Haberin Devamı

Başlantı, av sezonunun 15 Nisanda sona ereceğini, bu tarihten itibaren teknelerini bakıma alacaklarını, ümitlerini ise gelecek sezona saklayacaklarını dile getirdi.

Öte yandan, Rize’de istavritin kasası 90-100, mezgitin kasası 80-100, hamsinin kasası ise 50-60 liradan satışa sunuluyor.

Zekeriya Sarıhan - AA