Cumartesi Postası Karagöz Müzesi'ni çok seveceksiniz

Karagöz Müzesi'ni çok seveceksiniz

Paylaş
Karagöz Müzesi'ni çok seveceksiniz

Şimdiki çocuklar sinemada, bilgisayar oyunlarında, akıllı teknolojik aletlerde ses ve görüntünün alasıyla iç içe. Bu yüzden oğlumu Karagöz-Hacivat gösterisine götürürken tereddüt etmiştim. Beğenmeyebilirdi. Yanılmışım. Gölge oyunu büyüledi onu. Oyunda söylenen tekerlemede geçen bir bölüm, günlerce dilimize dolandı: “Alahumme cinni kestane mestane.”

Kestane diyarı Bursa’ya yolumuz düşünce ilk durağımız tabii ki Karagöz Müzesi oldu. Müze Karagöz- Hacivat Anıt Mezarı’nın karşısında. Çekirge Caddesi’nden Hanlar Bölgesi’ne inerken sağda, dönerken solda.

Haberin Devamı

Haber: Halime Çelikel
halime.celikel@posta.com.tr

Müze binası küçücük ve çok sevimli. Dış cephesi Karagöz- Hacivat ve gölge oyununun diğer figürleriyle dolu. Binada eskiden trafo varmış. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat Vakfı’nın katkılarıyla 1997 yılında bina Karagöz Sanat Evi’ne dönüştürülmüş. Şimdi müze olan binada iki ana galeri var. Birinci galeride gölge oyununun tarihçesini anlatan panolar bulunuyor. Karagöz- Hacivat’ın karakterlerinin kuklaları da sergileniyor:

Tuzsuz Deli Bekir, Beberuhi, Deli Ayten, Zenne, Kürt, Laz, Acem... Diğer galeride Karagöz- Hacivat tasvirleri... Bu tasvirler ünlü sanatçıların koleksiyonlarından derlenmiş. Osmanlıca gazetelerde bulunan Karagöz-Hacivat karikatürleri ve çeşitli Karagöz efemeraları da bu bölümde. Gölge oyunu sırasında kullanılan müzik aletleri de ilgi çekici. İki galeri arasında dünyanın değişik yerlerinden gelmiş kuklalar sergileniyor. Müze bünyesinde bir de kütüphane var.

Haberin Devamı

Kraliçeyi bile ağırlamış

Müzede, Karagöz- Hacivat ve kukla tiyatrosu gösterileri düzenli olarak sergileniyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Bursa’yı ziyaret ettiğinde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile Karagöz Müzesi’ne gelmiş ve gösteriyi izlemiş. Kraliçenin beğenisini kazanan müzede seminer ve kurslar da düzenleniyor. Açılan kurslarla yeni Karagöz ustaları yetiştiriliyor. Biz, kapanmasına yarım saat kala gidebildiğimiz müzeden çıkmak istemedik. Bu küçük mekanda saatler geçirip çok eğlenebilirsiniz, emin olun. Müzede çocuklarına Karagöz-Hacivat oyunlarının “Yıktın perdeyi eyledin viran, varayım sahibine haber edeyim heman” repliğini söyleyen anne-babalar, konukları güldürüyor. Müze, pazartesi hariç haftanın her günü saat 09.00-17.30 arasında ücretsiz gezilebiliyor.