Gündem Karakış yeni yılda geldi

Karakış yeni yılda geldi

Paylaş
Karakış yeni yılda geldi

2009'a bahardan kalma sıcaklıklarla veda etmiştik. Yeni yılın ilk günlerinde ise kara kış tüm Türkiye'yi etkisi altına aldı

Yurt genelinde şiddetli lodos önceki gece ve dün de etkisini sürdürürken, buna yağmur ve kar yağışı eklenince pek çok yerleşim biriminde zor anlar yaşandı.

Afet Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, daha önce meteorolojik uyarı yapılan İstanbul'da karın etkisini yitirdiği belirtilirken herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı ifade edildi. Salı sabahı için sürücülerin uyarıldığı açıklamada şöyle denildi:

İSTANBUL'DA KAR VE BUZ

"İstanbul'da gece yarısından sonra başlayan kar yağışı sabaha karşı etkisini kaybetti. Yağış Avrupa Yakasında Silivri, Kınalı, İkitelli, Sarıyer, Zekeriyaköy ile şehir Merkezinde, Anadolu yakasında ise Beykoz, Üsküdar, Çamlıca, Tuzla, Pendik , Kavacık bölgelerinde etkili oldu. Hava sıcaklıklarının eksi 1 dereceye düşmesi üzerine öncelikle köprü ve viyadüklerde buzlanmalar meydana geldi. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, ekipleri, 1.774 personel, 520 araç ile saat 22.00 dan itibaren ana arter ve çevre yollarında buzlanmaya karşı tuzlama ve solüsyon çalışması yaptı. Ekipler sabaha kadar yollarda 1.133 ton tuz, köprü ve viyadüklerde ise 17 ton solüsyon kullandı. Şehir içi ve çevre yollarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Sabah saatlerinde Asya'dan Avrupa'ya geçişlerde olağan sabah trafiği yaşandı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre sabaha karşı (Salı) hava sıcaklığı önemli ölçüde düşecek. Kırağı nedeniyle başta köprü ve viyadükler olmak üzere yollarda gizli buzlanma bekleniyor"

'BEYAZ ÖRTÜ'
İstanbul'da gece boyunca etkili olan kar bu sabah her taraf beyaza büründü. Kar yağışıyla birlikte Anadolu yakasının yüksek kesimlerde bulunan ilçeleri, Sultanbeyli, Sancaktepe, Kartal ve Pendik'te her taraf karlarla kaplandı. Kar yağışıyla birlikte evlerin ve park halindeki araçların üzeri tamamen kapanırken, hava sıcaklığı da hissedilir derecede düştü.

DOĞU TİPİYE TUTULDU

Sağanak yağış ve lodosun ardından tipi şeklinde yağan kar doğuda hayatı felç etti. Erzurum’da 500’e yakın köy yolu ulaşıma kapandı. Bursa’dan Erzurum’un Yavi beldesinde oturan nişanlısını görmeye gelen Mustafa Özer (20), kaldığı evin aşırı yağmur ve kar yüzünden çökmesi sonucu enkaz altında kalarak öldü. Erzurum-Çat Karayolu’nda tipi yüzünden iki yolcu otobüsü mahsur kaldı. Mahsur kalanlar 3.5 saat sonra kurtarıldı. Kar yağışı ve lodos Erzurum’da bugün de etkili olacak. Hava sıcaklıkları dün Erzurum’da eksi 2, Ağrı, Kars ve Ardahan’da eksi 1 dereceydi.

SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Hızı saatte 120 kilometreye ulaşan lodos başta Muş olmak üzere Kars ve Iğdır’da etkili oldu. Muş’ta bir çok evin çatısı uçtu. Elektrik direkleri ve ağaçlar devrildi. Çok sayıda otomobil hasar gördü. İki caminin minaresi yıkıldı. Savaş alanına dönen Muş ve köylerine dün geceden beri elektrik ve su verilemiyor. Muş’ta okulların yüzde 40’ı hasar gördü, bazı okullar tatil edildi. Iğdır’ın Halfeli beldesinde bir okulun çatısı uçtu, yanındaki eve düştü. Evin yatak odası yerle bir oldu.

UÇAK VAN’A İNEMEDİ

Van’da gece etkili olan fırtına sabah yerini kar yağışına bıraktı. Gevaş tipi yüzünden elektriksiz kaldı. Ankara’dan kalkan THY’ye ait uçak, Van’ı pas geçerek Diyarbakır’a zorunlu iniş yaptı. Kar yağışı bugün de sürecek, hava daha soğuyacak. Elazığ’da sağanak yağmur sele yol açtı, bir çok evi su bastı. Çankırı’da şiddetli rüzgar nedeniyle bir caminin minaresi yıkıldı. Adana Tufanbeyli’de hızı saatte 74 kilometreye ulaşan fırtına, bazı evlerin çatılarının uçmasına neden oldu.

3