Ekonomi Karamehmet Maliye ile anlaştı

Karamehmet Maliye ile anlaştı

Paylaş
Karamehmet Maliye ile anlaştı

Mehmet Emin Karamehmet sonunda Maliye ile el sıkıştı. Uzun süren görüşmeler sonucunda Karamehmet'in 1.7 milyarlık borcu, yaklaşık 400 milyon liraya indirildi

5 milyondan fazla mükellefin 58.3 milyar TL'lik borcunu yapılandırdığı tarihi barışa Mehmet Emin Karamehmet de katıldı. 1.7 milyar liralık vergi borçları için son gün İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na yeniden yapılandırma için başvuran Karamehmet'in Çukurova Grubu'nun cezasını 350-400 milyon lira aralığına indirmeyi başardığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizinden oluşan tutarda ciddi bir indirim sağlayan Karamehmet, iki ayda bir yapacağı ödemelerle bir yıl içinde tüm borçlarını ödemeyi taahhüt etti. Çukurova Grubu kaynakları vergi dairesine yapılandırma için başvurulduğunu doğrularken, yapılandırma sonrası tutar ile ilgili net bir bilgi verilmedi. 500 milyon liralık vergi cezası kesilen Digiturk'ün borç yapılandırma başvurusu yapıp yapmadığı ise netlik kazanmadı.

TURKCELL'E HACİZ

Maliye'nin Karamehmet'e gecikme faizi ile birlikte toplamda 1.7 milyar liralık vergi cezası kestiği geçen ay ortaya çıkmıştı. Çukurova Holding ve Sınai ve Mali Yatırımlar Holding'e kesilen vergi cezasına ilişkin verilen teminat süresinin dolmasının ardından Maliye tarafından ihtiyadi haciz süreci başlamıştı. İlk olarak Karamehmet'in Turkcell'de bulunan hisseleri için Beşiktaş Vergi Dairesi tarafından 1 milyar 250 milyon liralık ihtiyadi hacze gidilmiş kalan miktar için ise Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafından ihtiyadi haciz işlemi başlatılmıştı.

Haberin Devamı

Karamehmet'in yargı ve vergi cezası sorununun çözülmesinin ardından gözler elektrik dağıtım ihalelerine çevrildi. Başkentgaz'da 92 milyon dolar teminat yakan Karamehmet ihaleler için yola devam diyerek ek süre istemişti. Karamehmet'in 31 Haziran'a kadar Boğaziçi Elektrik Dağıtım için yaklaşık 59.8 milyon dolar, AYEDAŞ için 36.2 milyon dolar teminat ödemesi gerekiyor. Karamehmet bu teminatı uzattığı takdirde şirketleri devralmak için 2 aylık ek süre alacak.

Peşin 3.1 milyar dolar ödemesi lazım

Bu teminatın ardından ise 30 Ağustos'a kadar şirketin devralınması gerekiyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre, İstanbul Boğaziçi ve Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Bölgeleri'nin 30 Ağustos'a kadar devralınması gerekiyor. Yani 30 Ağustos'ta Boğaziçi için ihale bedelinin yüzde 40'ı olan 1.2 milyar dolar ile AYEDAŞ'ın 1.9 milyar dolarlık ihale bedelinin tamamının ödenmesi zorunlu.

Şirketlerin borcu indirildi

31 Mayıs'ta sona eren yeniden yapılandırma kapsamında birçok dev şirket, birlik ve vakıflar borç yapılandırması için sıraya girmişti. Merkez Bankası Vakfı'dan gecikme cezası ve faiziyle birlikte 6 milyar lira olarak istenen miktar yapılandırma sonrasında 800 milyon lira düzeyine indi. Yapılandırma için Maliye'nin kapısını çalan bir başka şirket Tüpraş oldu. Şirket, 800 milyon liralık ÖTV nedeniyle kesilen vergi faturasını 152 milyon TL olarak ödeyecek.

Haberin Devamı