Tamer Heper Kararda ne denilmiş?
HABERİ PAYLAŞ

Kararda ne denilmiş?

Binamızda merkezi sistem kömürlü ısınma yapılıyorken 6’ya karşı 12 oyla doğalgaz kararı alındı. Ancak bu defa 6 kişi merkezi sistem doğalgaz 6 kişi kombi olsun diyor. En pratik yoldan ne yapabiliriz? H.A.

Siz doğalgaza geçiş kararı almışsınız, bunun merkezi sistemde kalması veya kombiye dönmesi konusunda karar verebilmeniz için karar alınan toplantıya yapılan davette gündem maddesi olarak kurulan cümleye veya alınan karardaki cümleye dikkat etmeniz gerekecektir. Davette gündem maddesi olarak ‘merkezi sistemin doğalgaza dönüşümünün görüşülmesi’ gibi bir cümle kuruldu ise bu karar artık bellidir; merkezi sistem olacak. Davette ‘kombili sisteme geçişin görüşülmesi’ diye bir cümle kuruldu ise bu halde kombi için karar alındı demektir. Aynı şekilde alınan karar cümlesini de bu gözle inceleyin, alınan karardan ne anlam çıkıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Çıkan anlama göre davranacaksınız. Alınan kararda merkezi sistem öngörülmüşse artık buna uyulacaktır. Zira diğer alternatif kabul edilmemiştir ki uygulansın. Çünkü ısınma sistemine geçişler için özel nisap öngörülmüştür. 2007 yılına kadar sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli iken işlerin daha çok karıştırıldığı 2007 değişikliği ile bir de işin içine metrekare unsuru sokulmuştur. Toplam kapalı alanı 2000 metrekareye kadar olan yapılarda karar nisabı sayı ve arsa yapı çoğunluğu iken ikibin metrekareyi aşan yapılarda tam iştirak aranmaktadır. Bunlar yasal unsurlar, bir de benden uygulama hakkında görüş. Uygulamada artık kombi tercih olunmuyor. Çünkü bir binada ısınabilmek için binanın

tamamının ısınması lazım. Bunu da merkezi sistem sağlıyor. Oysa kombili binalarda alt kat, üst kat veya yan komşu kombisini kapatıp gitti ise sizin dairenizin ısınması için çok daha fazla yakıt harcamak zorunda kalıyorsunuz. Bu da tasarrufu engelliyor, ısınmak için daha çok enerji harcama nedeni oluyor. Komşu dairelerdeki soğuk ortam sizi doğrudan etkiliyor ve tasarruf edeyim derken ısınmak için daha fazla para harcıyorsunuz. Sistemi kurmak için harcadığınız para da cabası. Dolayısı ile bugün tercih edilen merkezi sistemdir. Uygulamasını gördüğüm için tavsiyem merkezi sistemdir, daha sağlıklıdır daha tasarrufludur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder