Gündem 'Karargâh' davasında olay

'Karargâh' davasında olay

Paylaş
'Karargâh' davasında olay

Hanefi Avcı'nın da yargılandığı Devrimci Karargâh davasında birleştirme kararı okunurken olaylar patlak verdi

* Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da yargılandığı Devrimci Karargah davasında birleştirme kararı okunurken bazı avukatlar cübbesini mahkeme salonunun ortasını fırlattı. Slogan atmaya başlayan sanıklar, jandarma tarafından hızla duruşma salonundan çıkarıldı.

Haberin Devamı

* Dışarda destek için bekleyen göstericiler adliyenin iki kapısını da tuttu ve sanıkların çıkarılmasını engelledi. Göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Bir polis yaralandı.

* Duruşma salonundan çıkarılırken sanıklar jandarma tarafından darp edildiğini iddia etti. Sanıklar adliyede sağlık kontrolünden geçiriliyor.

AVCI İLK KEZ HAKİM KARŞISINDA

Devrimci Karargah terör örgütüne yardım ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ilk kez hakim karşısına çıktı. Dava, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Devrimci Karargah Davası ile birleştirildi.

İZLEYİCİLER SALONA ALINMAYINCA GERGİNLİK YAŞANDI

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma 2 saatlik aradan sonra yeniden başladı. Mahkemeye sadece sanıklar, avukatlar ve basın mensuplarının alınması, izleyicilerin alınmaması üzerine Avukat Bahattin Özdemir bu duruma itiraz etti. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, sanık yakınlarının salona alınması talimatını verdi.

Haberin Devamı

AVUKAT CÜBBESİNİ ATTI

Mahkeme Başkanı davanın, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ile birleştirildiğini okumaya başladı. Mahkeme Başkanı’nın "CMK’nın 8. maddesinde bağlantı kavramı, 9. maddesinde davaların birleştirilerek açılması, 10 ve 11. maddesinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi hususu düzenlenmiştir." sözleri üzerine Avukat Bahattin Özdemir, "Siz birleştirme kararı okuyorsunuz, ben sizin kararınızı dinlemiyorum." diyerek cübbesini attı.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer5186","5186","201104","5186-10.jpg");

Mahkeme Başkanı, durumun tutanağa geçirilmesi için Özdemir’in cübbesini attığını belirtti. Bunun üzerine bütün avukatlar "Bizi de yazın" diyerek cübbelerini yere attılar.

SANIKLAR SLOGAN ATTI

Salonda bağırışların başladığı sırada tutuklu sanıklar "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Hücreler bizi yıldıramaz", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İçerde dışarıda hücreleri parçala" şeklinde sloganlar atmaya başladılar. İzleyicilerin de alkışlarla destek vermesi üzerine Mahkeme Başkanı salonun boşaltılmasını istedi.

İzleyicilerden birinin "Böyle mahkeme olmaz" tepkileri arasında salondan çıkarılan sanıkların direnmesi üzerine sanıklarla jandarma görevlileri arasında arbede yaşandı. Sanıkların döverek salondan çıkarıldığını belirten bazı avukatlar jandarma görevlilerine müdahale etmeye çalıştı. Avukatlar müvekkillerinin işkence gördüğünü belirterek mahkeme heyetine tepki gösterdi. Bir avukat "Şu anda gözünüzün önünde insanları dövüyorlar" diye bağırırken Avukat Ercan Kanar "Bundan siz sorumlusunuz" diyerek heyete tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı, avukatları salonda olan her şeyin kameralarca kaydedildiğini hatırlatması üzerine bir avukat “Dayakların hesabını siz de vereceksiniz" diye bağırdı.

Haberin Devamı

AVCI SALONDA BEKLETİLDİ

Bağıran sanıkların dışarıdan çıkarılması sonrasında salonda bulunan izleyiciler ve avukatlar da çevik kuvvet polisleri nezaretinde dışarı çıkartıldı. Bu sırada eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı salondan çıkarılmadı ve salon tamamen boşaltılıncaya kadar içeride bekletildi.

Haberin Devamı

GÖSTERİCİLER İLE POLİS ARASINDA ARBEDE

Daha sonra dışarıda bekleyen yaklaşık 500 kişilik grup adliyenin iki kapısında beklemeye başladı. Sloganlar atan grup, cezaevi araçlarının çıkışına izin vermedi. Adliyenin ön kapısında bekleyen grup ellerindeki pankartlar ile polislere vurmaya başladı. Bariyerlerin arkasında duran polisler, eylemcilerin bariyerleri yıkmasını engellemeye başladı. Bu arbede sırasında bir polis memuru yaralandı.

SANIKLAR ADLİYEDEN ÇIKARILAMADI

Ön taraftaki olaylar ile birlikte hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısında da olaylar yaşandı. Kapı önünde bekleyen göstericiler, sanıkların cezaevi aracı ile çıkarılmasına izin vermedi. Bazı göstericiler adliyenin ilk giriş kapısını sallarken, bazıları ise polislere sopa fırlattı.

Selahattin GÜNDAY İstanbul DHA