Cumartesi Postası Kardeşini kıskanıyorsa...

Kardeşini kıskanıyorsa...

Paylaş
Kardeşini kıskanıyorsa...

Uzmanlar kıskançlık duygusunun doğal ve acı verici olduğunu söylüyor. İşte anne-babalar için öneriler

- Bebeğin ve diğer kardeşin yatak odalarını ayırın, mekanın düzenlenmesinde çocuğun tercihlerine önem verin.

Haberin Devamı

- Yeni bebeğe verilecek isim konusunda kardeşe danışın.

- Kardeşi de doğacak bebeğin ultrasonografi muayenesine götürün ya da görüntüleri gösterin.

- Bazı çocuklar doğum sırasında annenin zarar göreceği endişesini taşır. Bebeğin oluşumu ve dünyaya gelmesine ilişkin yaşına uygun, kısa ve doğru bilgiler anne-baba tarafından çocuğa verilmeli.

- Okul öncesi çağ çocuğu anne-babanın da katılımıyla oyuncak bebekle oynayarak, onu yıkayıp giydirerek, dünyaya gelecek bebeğin günlük yaşamlarını nasıl değiştireceği konusunda deneyim kazanabilir.

- Yakın aile ve arkadaş çevresinde yeni doğan bebek varsa ziyaret edilmesi, anne- babanın bebeği kucaklayarak sevmeleri çocuğu kardeşinin doğumuna hazırlar.

- Bebek bakımıyla ilgili olarak çocuktan yaşına uygun yardımlar istenmeli ve mutlaka annesini ve bebeği ziyaret etmek üzere hastaneye götürülmelidir.

Haberin Devamı

- Anne-babanın çocuğa kendisini sevdikleri gibi, bebeği de seveceklerini açıklamaları büyük önem taşır.

- Yeni doğanın resimlerinin yanı sıra kardeşin de bebeklik fotoğraflarının ev ortamında sergilenmesi gerekir.

- Anne-babanın çocuğa yeni doğanla birlikte aile içinde sahip olduğu yeri kaybetmeyeceğini, yeni haklar elde edeceğini hissettirmeleri önem taşır. Örneğin “Kardeşin küçük olduğu için evde kalacak ama sen bizimle birlikte sinemaya gelebilirsin” gibi.

- Kardeşler arasındaki kıskançlığı körükleyen en yaygın anne-baba tutumları; ailede bir gözbebeği belirleme, çocukları birbirleriyle kıyaslama, cinsiyet ayrımı yaparak taraf tutmadır. Bunları kesinlikle yapmayın.

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY