Ekonomi Karekod hastayı mağdur etti

Karekod hastayı mağdur etti

Paylaş
Karekod hastayı mağdur etti

Dün itibarıyla hâlâ yüzlerce ilaçta karekod olmaması, hasta ve eczacıları mağdur etti

DAHA İYİ DENETİM İÇİN

Haberin Devamı

İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında mayısta başlatılan karekod (klasik çizgilerden oluşan barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah karelerden oluşan barkod türü. Aynı anda 2335 veriyi içerebiliyor. Böylece ilaç takip sistemi daha iyi denetleniyor) kapsamında firmalara karekodsuz ilaçları değiştirmeleri için 30 Haziran akşamına kadar süre tanınmıştı. Ancak dün her dört ilaçtan biri hâlâ karekodsuz olduğu için eczanelerde büyük kaos yaşandı.

ÇOĞU İLACA PARA ÖDEDİ

Karekodu bulunmayan ilaçların satılmasını önleyen yönetmelik, ilaç almak isteyen hastaları mağdur etti. Birçok hasta ilacını, ücretini ödeyerek aldı. Bazı ilaçlarda karekod bulunmaması konusunda firmaları suçlayan eczacılar, dört ilaçtan birinde karekod bulunmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dün açıklama yapan 48 eczacı odası, 19 Temmuz’a kadar eczacılardan tüm ilaçları İTS’ye bildirmelerinin şart koşulduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

BİZİ DİKKATE ALMADILAR

“Bu uygulamanın eczacıyı mağdur etmeden yapılması için ortaya koyduğumuz haklı taleplerin hiçbiri dikkate alınmadı. 1 Temmuz itibarıyla verdiğimiz ilaç hizmetinde yaşanacak kaosun sorumlusu Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile karekodlama işlemlerini bugüne kadar tamamlamayan ilaç firmalarıdır. Taleplerimiz kabul edilene kadar İlaç Takip Sistemi’ne ilaç alım ve stok bildiriminde bulunmayacağını tüm kamuoyuna duyururuz.”

YABANCILAR AĞIR DAVRANDI

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör de dün pek çok eczanede hizmetin aksadığını belirterek, “Vatandaşın mağdur olmaması için ödemesi yapılan muadil ilaçları yönlendirdik. Bazı hastalar ilaçlarını cebinden aldı. Bunun sorumlusu ilaç firmalarıdır. Kimi firma, ‘Yetiştiremedim’, kimisi ‘Yöntemi farklı belirledim’ kimisi de ‘Ben baştan karşılayamam’ dedi. Özellikle yabancı ilaç firmaları çok ağır hareket etti” diye konuştu.