Gündem Karikatürist Galip Tekin evinde ölü bulundu

Karikatürist Galip Tekin evinde ölü bulundu

Paylaş
Karikatürist Galip Tekin evinde ölü bulundu

Karikatürist Galip Tekin, Arnavutköy'deki evinde komşuları tarafından ölü bulundu.

Bugün Galip Tekin'in Arnavutköy'de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, bulunduğu katta gürültü duyunca Galip Tekin'in ablasına haber verdi.

Daireye gelen abla Medret Tekin, dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılatı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine polis de geldi. İlk incelemede karikatüris Galip Tekin'in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadı.


SANAT DÜNYASI YASTA


Haberi arkadaşı Yılmaz Aslantürk Twitter hesabından paylaştı. Galip Tekin'in vefat haberini alan meslektaşları, dostları ve sanat dünyasının tanınmış isimleri duydukları üzüntüyü Twitter'dan dile getirdi.



Selçuk Erdem‏: Çok çok üzgünüm, ustalarımızdan Galip Tekin'i kaybettik.

Ünsal Ünlü: Öyle bir yetenek bir daha zor gelir... Türkiye'nin en büyük çizerlerinden birini, Galip Tekin'i kaybetmişiz... Nur içinde yatsın...

Çağan Irmak: Hayal dünyamızın huzursuz prensi, tedirgin edici yanlarımızın, en insani korkularımızın çizeri büyük yaratıcı Galip Tekin. Saygıyla anıyorum

KARİYERİNE GIRGIR'DA BAŞLAMIŞTI


Kariyerine "Gereksiz taramalardan kaçının" mottosuyla hareket Oğuz Aral yönetimindeki dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'da başlayan Galip Tekin zamanla mizahtan uzaklaşıp bilim kurguya doğru kaydı.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE DERS VERİYORDU


Galip Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Art of Animation (animasyon sanatı) derslerine giriyordu. 'İstanbul Kanatlarımın Altında' filminde kullanılan kanatların tasarımı da Galip Tekin'e aitti.


Galip Tekin hikayelerinde kendine de yer veriyordu.

59 YAŞINDAYDI


20 Nisan 1958 Konya doğumlu Galip Tekin, fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanınan çizgi romancıdır. Galip Tekin, fantastik bilimkurguya yönelimini bir röportajında şöyle anlatıyordu:



"Ben kurgubilime mecburiyetten başladım. 12 Eylül 80 darbesinde her şey yasaktı. Bizim en büyük beslenme kaynağımız ise politikacılardı. O da yasaklanınca derdimizi kurgubilimle anlatmaya başladık. Mesela ben o dönemde inanılmaz işkence hikâyeleri çizdim ama tümü başka bir gezegende geçiyordu. O zaman da kimse bir şey demiyordu. Bizim kültürümüzde aslında korku hikâyeleri hep vardı. Gece olunca büyükler evde çocuklara oturup korku hikâyeleri anlatırlardı. Anadolu’da nereye gitseniz her bölgede böyle hikâyeler vardır. Bu nedenle bu hikâyeler uzak gelmedi okuyucuya. Fantastik bilimkurguyu sevdiler."

GALİP TEKİN KİMDİR?


1958 doğumlu Galip Tekin fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanıniyordu. Tekin, kariyerine Oğuz Aral yönetimindeki dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'da başladı. Zamanla mizahtan uzaklaşan Tekin bilim kurguya doğru kaydı. Bu dönemde LeMan'da Pı'ya Mektuplar en uzun soluklu eseri oldu. Hikayenin adı kız arkadaşı Pınar'dan gelmekteydi. Tekin, hikayelerine başlarken ilk karede kendi yer alır, hikayeyle ilgili kısa bilgiler verirdi. Bazen baş karakter kendisi olurdu. Hikayelerinde kara delikler, görülmeyen makineler, zamanda yolculuklar, boyutlar arası yolculuklar ve savaşlar yer aldı.