Beden Sağlığı Karın ağrısı ve şişkinlik çölyak hastalığının işareti mi?

Karın ağrısı ve şişkinlik çölyak hastalığının işareti mi?

Paylaş
Karın ağrısı ve şişkinlik çölyak hastalığının işareti mi?

Karın ağrısının ve şişkinliğin çölyak hastalığının işareti olabileceğine dikkat çeken Dr. Celalettin Çetin, "Çölyak, tedavi edilmeyen vakalarda uzun vadede çok ciddi hastalıklara yol açar" dedi

Çölyak hastalığının ince bağırsakta besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Celalettin Çetin, "Çölyak hastalığı olan insanlar; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glutene karşı hassasiyet gösterirler. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsakların iç yüzünü örten hücrelerin oluşturduğu doku kıvrıntılarında immünolojik reaksiyonlar sonucu iltihaplanma ve hasar oluşur. Oluşan bu hasar sonrasında hastalık belirtileri ortaya çıkar" dedi.

30-40 YAŞ ARALIĞINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Çölyak hastalığının genetik olduğuna dikkat çeken Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Dr. Çetin, "Hastaların yüzde 10'u kadarında ailesinde çölyak hastalığı olan başka bireyler vardır. Cerrahi girişimler, hamilelik, doğum yapma, bazı viral enfeksiyonlar ve şiddetli ruhi sıkıntılar hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Her yaşta ortaya çıkabilse de özellikle 8-12 aylık bebeklerde ve 30-40 yaş aralığında daha sık görülüyor" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDA VE ERİŞKİNLERDE BELİRTİLERİ FARKLI

Bu hastalığın çocuklarda ve erişkinlerde ortaya çıkan belirtilerinin farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Celalettin Çetin, şunları söyledi: "Çölyak, çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği hastalığın erken bulgusu olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, huysuzluk, uyuklama, davranış bozuklukları görülebilir. Bulguların ortaya çıkması ve şiddetlenmesi yıllar sürebilir. Özellikle yağlı gıdaların alınmasından sonra belirginleşen ishal, karında gaz ve rahatsızlık hissi, karın ağrıları, iştahı iyi olduğu halde kilo alamama, kilo kaybı, çabuk yorulma, yorgunluk ve eklem ağrıları, depresyon, erişkin yaşta ortaya çıkan çölyak hastalığın başlıca bulgularıdır."

Haberin Devamı