Yaşam Karizmatik borsacı şimdi bu halde

Karizmatik borsacı şimdi bu halde

Paylaş
Karizmatik borsacı şimdi bu halde

1987 yılında vizyona giren Wall Street filmiyle kapitalizmin simgesi haline gelen Gordon Gekko, bu kez kır saçlarıyla karşımızda... Kasıntı, herkesi küçük gören Gekko'yu ilk filmde şişkin egosu ve ışıltılı yaşamıyla tanımıştık. Gordon Gekko şimdi hapisten çıktı ve her şeye sıfırdan başlıyor

Tüm zamanların belki de en çok hayranlık duyulan, ışıltılı yaşamı ve dolgun ‘ego’suyla, dünyada kimilerince broker salgınını yayan kişi olarak kabul edilen Gordon Gekko, yine Oliver Stone imzalı Wall Street: Money Never Sleeps (Para Asla Uyumaz) isimli filmle yarından itibaren aramıza dönüyor.

Haberin Devamı

1987 yapımı Wall Street’te Gordon Gekko karakteriyle Charlie Sheen’in ‘usta’lığını yapan Michael Douglas’a (66) bu filmde, yeni ‘çırağı’ olarak Hollywood’un genç yıldızlarından Shia LaBeouf (Jacob Moore) eşlik ediyor. İlk filmde Sheen’in oynadığı Bud Fox karakteri ve Gordon Gekko’yu kullanarak, Wall Street’in içyüzünü gösteren yönetmen Oliver Stone bu filmde ise kadrajı genişleterek, 2008 yılında ABD’de başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin nedenlerini masaya yatırıyor.

Filmde yaşanan olaylarla, kriz dönemi ABD’sinde gerçekleşenler çoğu zaman bire bir örtüşüyor. Filmde, emlak fiyatlarındaki balonun patlaması, Bear Stearns’ün batıp JP Morgan’ın eline geçmesi farklı örneklerle işlenirken, film bu açıdan bir anlamda krizin sebeplerini anlamak için de izleyicilere fırsat sunuyor. Film, Gekko’nun ‘insider trading’ suçundan hüküm giydikten sonra hapisten çıkmasıyla başlıyor ve ABD’deki krizin yanı sıra Gekko’nun eski günlerine geri dönüşünü, sistemin bunu nasıl mümkün kıldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Açgözlülük artık yasal!

Bu film de aynı 1987 yapımı Wall Street gibi ‘Greed’ yani açgözlülük teması üzerine kurulmuş. Bunu filmin yönetmeni Stone da ifade ederken, geçtiğimiz aylarda yapılan bir röportajda, “İlk filmin sloganı ‘Açgözlülük iyidir’di. Bu filmin sloganını siz söyler misiniz?” sorusuna Stone şu cevabı vermişti:

"Açgözlülük artık yasal” olabilir ya da filmdeki Bretton James karakterinin ‘Bırakmak için ne kadara ihtiyacın var’ sorusuna verdiği cevap; ‘Daha fazla’” İşte Gekko karakterinin ilk filmde, ‘Açgözlülük iyidir’ sloganını ortaya çıkaran konuşması: “Açgözlülük iyidir, haklıdır, işe yarar ve aydınlatır. Açgözlülük her şekliyle, hayat, para, sevgi ve bilgi için insanlığın ilerlemesinin işaretidir. Ve açgözlülük ABD denen aksayan şirketi kurtaracak olgudur.”
Yeni çaylak role ısınırken 400 bin dolar kazandı!

- “MONEY Never Sleeps” sözü ilk filmde Gekko tarafından kullanılıyor. Bud’ı sabahın erken saatlerinde arayan Gekko telefonu “Para asla uymaz. Az önce Hong Kong altın borsasında 800 bin dolar kazandım” diye açıyor.
- YAKLAŞIK 127 dakika süren filmin bütçesi ise 70 milyon doları buldu.
- BRETTON James rolü için ilk olarak Javier Bardem düşünüldü. Fakat daha sonra Josh Brolin’de karar kılındı.
- SHIA LaBeouf, rolü için aylarca borsacılardan ders aldı. Hatta deneyimleriyle 20 bin dolar yatırdığı borsadan 400 bin dolar kazandı.
- DOUGLAS film içim ilk sahnesini 18 Eylül 2009’da, 65’inci doğum gününden tam bir hafta önce çekti.
- ÇEKİMLERE Michael Douglas’ın hastalığı damga vurdu. Ünlü oyuncuya çekimler sırasında gırtlak kanseri teşhisi kondu. Gala gecesi iyice perişandı.
Gekko, Ivan Boesky’den esinlenilerek yaratıldı
Fİlm gerçek hayat ile büyük benzerlikler gösteriyor. İşte ‘Para Asla Uyumaz’da adı geçen kurum ve kişilerin kim veya hangi kurumlarla benzerlik gösterdiği:
- GORDON Gekko karakterinin özellikle iki kişiden esinlenilerek ortaya çıkarıldığı belirtiliyor. Bunlar 80’lere damgasını vurduktan sonra, 1986’da TIME’a kapak olmayı başaran fakat daha sonra insider trading’den hapse düşen Ivan Boesky ve yine benzer bir geçmişe sahip Michael Milken.
- FİLMİN başında Keller Zabel Investments iflas noktasına gelip hükümetten de destek alamayınca devreye Churchill Schwartz giriyor ve hisseler yok pahasına el değiştiriyor. Bu olay da 2008’de iflas eden
Bear Stearns’ün JP Morgan tarafından satın alınmasını anımsatıyor.
- KELLER Zabel Investments CEO’su Lou Zabel, yaşadığı tecrübeyle Bear Stearns CEO’su James Cayne’i hatırlatırken, akıbeti ise bir zamanlar Almanya’nın en zengin adamı olan Adolf Merckle’yi akıllara getiriyor.
- CHURCILL Schwartz CEO’su Bretton James ise özelikleriyle yine birkaç ismi andırıyor. Oliver Stone, James karakterini şöyle anlatıyor: “Bretton James biraz Robert Rupin’e benziyor. Kendisi sanırım en zengin Hazine bakanlarından biridir. Tabii biraz da Jamie Dimon (JP Morgan CEO’su) var. Ve Lloyd Blankfein biraz daha yakışıklı olsaydı, işte James ona benziyor diyebilirdiniz.”

Haberin Devamı

Yaşlı kurt Buffett oradaydı

Haberin Devamı

Borsa denince akla gelen ilk isimlerden Warren Buffett (80) da önceki gün yapılan gala gecesine katılanlar arasındaydı.
Buffett, 47 milyar dolar servetiyle Forbes listesinin en zengin 3’üncü ismi.

Haberin Devamı

MICHAEL DOUGLAS 23 YIL SONRA YİNE BAŞROLDE

Yeni filmde Gekko’nun çırağı Jacob Moore’u Hollywood’un ‘bebek yüzlü’ yıldızlarından Shia LaBeouf (24) oynuyor. Filme yönelik en büyük eleştiri de LaBeouf’un bu rolü oynayacak karizmaya sahip olmadığı yönünde...

Onur DEMİRHİSAR / AKŞAM