Derya Özel Karne stresi
HABERİ PAYLAŞ

Karne stresi

2015-2016 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin sona erdiği haftadayız. Dönem sonunda malum karne heyecanı hem çocukları hem de ebeveynleri sarmış durumda.

Emsey Hospital’dan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Fırat Hamidi’nin konuyla ilgili görüşleriyse şöyle:

‘Öğrenme sürecinin tek başına karne notları ile değerlendirildiği eğitim sistemlerinde, ebeveynler, notların başarı ya da başarısızlık olarak algılanması hatasına ister istemez düşmektedir.

Karnedeki kötü notlar çocuğun kendisini başarısız, değersiz, yetersiz hissetmesine neden olabilir. Karnedeki notların düşük olmasının birçok farklı nedeni olabilir.

Haberin Devamı

Buradaki temel amaç bu not düşüklüğünün nedenlerini araştırmak ve en nihayetinde var olan problemi çözmek için çaba göstermek olmalıdır.

Öğrencinin kendisinden kaynaklı; mental kapasite, öğrenme güçlüğü, dikkat sorunları, uyum sorunları, ruhsal-duygusal sorunlar olabilir.

Anne babadan kaynaklı; çatışmalı ilişki, mükemmeliyetçi kişilik, aşırı beklentiler, eleştirel yaklaşımlar, aşırı korumacı sorumluluk almasını engelleyici tutum ve davranışlar olabilir.

Okul-öğretmen ile ilgili; katı tutum sergileyen, mükemmeliyetçi, empatiden uzak bir eğiticinin varlığı, sık öğretmen değişimi, öğretmen-öğrenci ilişki sorunları, akran zorbalığı, okulun fiziki şartları vs. olabilir.

Bu nedenle ayrıntılı bir inceleme yapılması ve sorunun temel kaynağının bulunması önemlidir.’

Zorba olma, kanka ol!

Cartoon Network’ün tüm dünyada önemli bir sorun haline gelen akran zorbalığına dikkat çekmek üzere 2015 yılında başlattığı ‘Zorba Olma, Kanka Ol’ projesi, web sitesiyle dijital platforma taşındı, ünlü ve uzman isimler projeye destek için gönüllü oldu.

zorbaolmakankaol.com sitesinde animasyon videolar, 3 Adam ve Uzman Gelişim Psikoloğu Ayşe Başak Erk’in mesajları yer alıyor. Eser Yenenler, Oğuzhan Koç ve İbrahim Büyükak’tan oluşan 3 Adam, projeye gönüllü olarak destek veriyor.

Ekranların gönüllerde taht kuran kankaları, kendi dostluklarıyla çocuklara örnek oluyor.

Eser, Oğuzhan ve İbrahim zorbaolmakankaol.com aracılığıyla yıllardır sürdürdükleri arkadaşlığın sırrını çocuklarla paylaşıyor.

Haberin Devamı

Hoş geldin Pati

Artık bir kedimiz var. Kızlarım neredeyse konuşmaya başladıklarından beri eve bir hayvan almamız konusunda her zaman çok ısrarcı olmuşlardı. Bense sürekli bu konuyu erteleyip, kendimce haklı sebeplerle onlara alamayacağımızı söylemiştim.

Sokak hayvanlarını besler, ara sıra da barınaklara mama götürürdük. Bu kez ben de tüm zincirlerimi kırıp, yavru bir kedi için aramalara başladım ve aynı gün annesi ölmüş 15 günlük bir tekiri evlat edindik.

Kedimiz o kadar küçük ki, tıpkı bir bebek gibi 2 saatte bir kedi sütüyle besleyip, gazını çıkarıyor, sonra ıslak bir pamukla poposunu silip tuvaletini yapmasına yardımcı oluyoruz.

Ona şirin bir de yatak aldık. İçine sıcak su torbası koyuyoruz ki anne sıcaklığını hissetsin. Evet bildiğiniz ilk annelik günlerime geri döndüm. Bendeki heyecan ayrı, kızlardaki sevinç çok ayrı. İsmini de kızlar koydu ve ona Pati demeye başladık.

Kedimiz Pati henüz çok bebek olduğu için pek fazla oynayamıyoruz ama onu beslemek, gazını çıkarıp tuvaletini yaptırmak konusunda evde kendi aramızda sıra heyecanı yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Hayatımıza ve yuvana hoş geldin Pati.

ETKİNLİK KUŞU

Avrupa’nın en büyük akvaryumlarından biri olan SEA LIFE Akvaryum, çocukların hayallerini okyanuslarda yüzdürebilecekleri özel bir akvaryumu İstanbul’a getiriyor.

‘Resim Akvaryum’ ismindeki dijital akvaryumla çocuklar, egzotik balıkların güzelliğinden ilham alıp hayallerindeki deniz canlılarını kâğıda çiziyor, onlara isterlerse isim veriyor ve multimedia tarayıcıdan geçirip yüzerken izliyor.

Çizimlerin canlandığı, çocukların hayallerindeki balıkları gerçeğe dönüştürdüğü sihirli oyun alanı Resim Akvaryum’daki balıklarla çocuklar hem deniz canlılarını tanıyor hem de onlara hayat vermenin keyfini yaşıyor.

Hayat verdikleri balıkları sadece izlemeyen, aynı zamanda onları besleyebilen çocuklar deniz canlılarıyla iletişime geçerek doğayla bağ kurmayı öğreniyor.

24 Ocak Pazar çocuklara dağıtılan balık şablonlarının üzerine Leo Lunatic’in yönlendirmesiyle boyama çalışması ve 30 Ocak Cumartesi günü de çocuklarla birlikte mini bir grafiti boyaması yapılacak.

29 Ocak Cuma, 31 Ocak Pazar, 6 Şubat Cumartesi de akvaryumda ressamlar eşliğinde çocuklarla balık şablonu boyama çalışması gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgi SEA LIFE Akvaryum’un resmi internet sitesi www.visitsealife.com/istanbul ve 0212 640 20 15 numaralı telefondan alınabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder