Mehmet Coşkundeniz Karşındakini 10 saniyede nasıl etkilersin?
HABERİ PAYLAŞ

Karşındakini 10 saniyede nasıl etkilersin?

Haberin Devamı

İnsanlar bir kişi hakkındaki kararını ilk 10 saniyede veriyor. Bu bilimsel bir gerçek. Öyleyse birini etkilemek için sadece 10 saniyeniz var. Tabii ki bu karar adil değil. Belki sizin bazı özellikleriniz tanındıkça ortaya çıkacak. Ama maalesef durum bu. Öyleyse adımınızı buna göre atmalısınız.



Bu 10 saniyede karşınızdakine ne sunabilirsiniz? Fiziksel görüntünüzü. Konuşmanızı. Giyiminizi. Beğendiğiniz insanı etkilemek için bu üç konuda iyi olmalısınız.

Bir insanın sahip olduğu olumlu ya da olumsuz bir özelliğin, onunla ilgili genel bir önyargının oluşmasına ve diğer özelliklerinin bu çerçevede değerlendirilmesine yol açmasına ‘Hale Etkisi’ deniyor. Bu etki, dış görünüşü güzel olanların içlerinin de güzel, yani iyi insanlar olduklarına olan inancı yaratıyor.

Fiziksel görünüşü iyi olanlar, diğer konularda da genellikle başarılı kabul ediliyor. Dış görünümle ilgili bir diğer teori de ‘Eşleşme Hipotezi ’. Bu hipotez kısaca, insanların fiziksel olarak kendilerine denk kişilerle yakınlık kurup iletişime ve ilişkiye girdiklerini savunuyor. Genellikle, dış görünüşleri belli bir skala üzerinde eşdeğer olanlar bir çift oluşturuyor.

BEDEN DİLİNE DİKKAT

Dış görünüşü etkileyen en önemli faktörlerden biri de beden dili. İşte bu 10 saniyede beden dilinizi iyi kullanmak durumundasınız.

■ Göz ilişkisi: Mutlaka gözünün içine bakın. Ama yiyecekmiş gibi değil, sevecenlikle...

■ Yüz ifadesi: Sıcak ve dostça tebessüm edin. Yüzünüz çevreye olan ilginizi yansıtsın.

■ Yakınlık: Rahatsız etmeyecek, mümkün olan en yakın mesafede durun.

■ Baş hareketleri: Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı aşağı yukarı hareket ettirerek onu anladığınızı ve dinlediğinizi hissettirin. Başınızı hafif dik tutun.

■ Beden duruşu: Ayaktaysanız dik durun. Oturuyorsanız sandalye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin.

■ Jestler: Aşırıya kaçmadan jestlerinizi kullanın. Ellerinizi cebinizde tutmaktan, kollarınızı kavuşturmaktan, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır olun.

PEKİ YA İLK RANDEVU?

Diyelim ki başarılı oldunuz ve bu 10 saniyeyi atlattınız. Sırada ilk randevu var...

Teklif ederken:

Soğuk ve isteksiz bir tavır içinde olmamaya dikkat edin. Karşısınızdakine güven verebiliyorsanız ve bu konuda istekli olduğunuzu da belli edebilirseniz, alacağınız cevap kesinlikle ‘evet’ olacaktır.

Yer seçimine özen gösterin: İlk buluşma için gürültülü, danslı, içkili partiler uygun olmayacaktır. Sakin ortamlar veya açık havada yürüyüş hoş olabilir.

Kendiniz olun: İlk görüşmede kendiniz gibi olamazsanız, sonraki zamanlarda da iletişimiz şekliniz doğal olmayacak ve sorunlar yaşanacaktır.

İltifat edin: Hepimiz kendimizi özel hissetmeyi severiz. Hele böyle bir günde iltifatlar karşınızdakini rahatlatacak ve size yaklaştıracaktır.

Sevdiğiniz şeyleri yapın: Unutmayın ki sevdiğimiz şeyler bizi rahatlatır ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Yaratıcı olun: Eğer ilk buluşmanız iyi geçmişse, daha sonra da onu sıkmamanız gerekir. Farklı şeyler de paylaşın. Yani hep aynı yere gitmeyin.

KENDİNİ ÖVME ONU DİNLE

■ Kendimiz hakkında konuşmalıyız ama aşırıya da kaçmamalıyız. Sadece kendinizden bahsederseniz, kendinizi övüyor durumuna düşersiniz.

■ Karşınızdakini dinleyin. Siz bir şeyleri başlatmak için oradasınız. Onu dinlemek, ona verdiğiniz değerin ve onu tanıma isteğinizin ifadesi olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder