Ekonomi Kart alana aidat tüyosu

Kart alana aidat tüyosu

Paylaş
Kart alana aidat tüyosu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin vatandaşı uyardı

BANKALARIN KÂRI 20 MİLYAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, 2009’da 20 milyar 75 milyon lira kâr elde eden bankaların kredi kartı müşterilerine, yıllık kart ücreti ödememe tüyosu verdi. Bilgin, banka müşterilerinin kredi kartı başvurusunda bulunduklarında imzalayacakları sözleşmeye ‘ücret ödemeyeceğim’ diye not düşmeleri önerisinde bulundu. Bilgin, bu not düşüldükten sonra eğer banka kredi kartı vermeyi kabul ederse kredi kartı için yıllık aidat bedeli ödenemeyeceğini söyledi.

NAZAR BONCUĞUNU HAK ETTİ

Dün Ankara’da düzenlediği toplantıdaki konuşmasına, “Krizden çıkış başladı. Bunun ne kadar sert ne kadar ivmeli olduğu önemli” diye başlayan Bilgin, bankacılık sektörünün 2009’da 2008 yılına göre kârlılığını yüzde 49 artırdığını söyledi. Sektörün krizdeki başarıdan dolayı nazar boncuğunu hak ettiğini dile getiren Bilgin, “Ama bankalar dikkat etsin not alıyoruz” uyarısında bulundu. Bilgin, Amerika ve Avrupa ülkelerinde kriz bitmediği sürece ‘bitti’ demenin mümkün olmadığının altını çizdi.

KREDİ ÇAĞIRANI NOT ETTİK

Krizde ihtiyatlı davranmanın normal olduğunu söyleyen Bilgin, bazı bankaların kredi çağırmasının, çekleri vadesinden önce istemesinin dikkatlerinden kaçmadığının altını çizdi. Bilgin, bu bankaların adının not edildiğini belirterek, talep gelmesi halinde bu notları dikkate alacaklarını belirtti. Bilginin verdiği bilgiye göre, kredisini geri ödemeyen kişi sayısı 3 milyon 243 bin kişi oldu. 2008 sonuna göre, bankaların takipteki bireysel müşteri sayısında yüzde 49.5’lik artış gerçekleşti.

ŞUBE HARCI GEÇİCİ OLSUN

Hükümetin, bankalara şube başına yer yıl ödenmek üzere getirdiği 24-48 bin lira arasındaki harcın kalıcı olmamasını umduğunu belirten Bilgin, “Krizin ardından kaldırılmalı” dedi. Bilgin, “2010 daha zor olacak. Kimi banka genel müdürleri yüzde 25 büyüme öngörüyor. Reklam amaçlı sözler. İhtiyatlı iyimseriz. Büyüme tahminim yüzde 15” diye konuştu. Bilgin, Vakıfbank’ta hesapları bulunan Tekel işçilerinin ‘banka hesaplarımızı açıkladı’ tepkisi konusunda, bankayı inceleyeceklerini kaydetti.

TAKİBE DÖNÜŞÜM BEKLENTİNİN ALTINDA

Bankaların krizde kredilerde frene bastığını dile getiren Bilgin, kredilerin 2008’e göre 25.2 milyar TL artarak Aralık 2009 itibarıyla 392.6 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Krediler, krizdeki toparlanmanın etkisiyle üçüncü üç aydan itibaren artmaya başlarken, en yüksek artış yüzde 4.5 ile yılın son üç ayında gerçekleşti. Kredilerin takibe dönüşüm oranı 2008 sonunda yüzde 3.7 iken 2009’da yüzde 5.3’e çıkarak beklentilerin altında kaldı. Oran, bu ay itibarıyla yüzde 5.2’ye indi.

KRİZ EN FAZLA KOBİLERİ VURDU

Kredilerin takibe dönüşüm oranı geçen yılın ilk 9 ayında yüzde 51 artarken, son üç ayda yüzde 3’e düştü. En fazla takibe dönüşüm oranı yüzde 7.6 ile küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) kullandığı kredilerde gerçekleşirken, bu da krizin en çok KOBİ’leri etkilediğini gösterdi. Yıl sonu itibarıyla bankacılık sektörünün brüt alacağı 21.8 milyar TL oldu. Bunun için 18 milyar TL karşılık ayrıldı. Net alacak miktarı 3.5 milyar TL. Ayrılan karşılık, yedek akçe olarak bankalara katkı yapacak.

2

Haberin Devamı