Ekonomi Kart borcu kartla kapatılırsa...

Kart borcu kartla kapatılırsa...

Paylaş
Kart borcu kartla kapatılırsa...

Kredi kartı borcunu bir başka kredi kartıyla kapatan, sadece 9 ay idare edebiliyor

Ömür biter borç bitmez!
Kart borcunu başka kartla kapatan ancak 9 ay idare eder
17 Nisan 2011 Pazar, 09:36:17

Türkiye’de 47 milyon kart var. Bunların 1.4 milyonu batık, belki on binlercesi de sorunlu. En büyük sorun ise asgari tutarı ödeyerek ayakta kalmaya çalışmak. Çünkü onların harcamayı kesmeden borçlarını kapatmaları imkânsız.

Haberin Devamı

1.4 MİLYON KİŞİ VAR

Türkiye genelinde toplam kart sayısı yaklaşık 47 milyon.

Merkez Bankası verilerine göre bugün itibarıyla kredi kartı borçlarını ödememiş kişi sayısı ise 1.4 milyonu aşmış durumda.

EN BÜYÜK SORUN FAİZ

Kredi kartında puana bayılan tüketicinin en büyük şikâyeti ise faiz, ücretler ve talep edilmesine rağmen kapatılmayan kartlar.

46 milyon 956 bin kredi kartının kullanıldığı Türkiye'de kredi kartı borcu takipte olan (yani asgari ödemeyi bile yapamayan kullanıcı sayısı 1 milyon 452 bin 580'i buluyor. Bu borçluların takipteki borçların toplamı da 3 milyar 764 milyon TL'ye ulaşyor. Kullanıcı sayısıyla birlikte takipteki borç miktarının da artması, kart kullanıcılarına "Ömür biter borç bitmez" dedirtiyor. HABERTÜRK, kart kullanıcılarının borç durumlarını öğrenmek için yine insanlarla yüz yüze görüşmeler yaptı. Konuşulan kişilerin borçları üzerinden belirlediği farklı ödeme senaryolarına göre yol haritası çizmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Mehmet Öztürk 30 yaşında. 6 yıldır kredi kartı borcunu bitirme savaşı veriyor. 3 bin TL olarak başlayan borç yıllar içinde 500 TL'ye kadar düşmüş. Ancak, güvenlik görevlisi olarak çalışan Öztürk sektörün dimaikleri nedeniyle zaman zaman işsiz kaldığı için borcunu yeniden 2 bin 500 TL seviyesine yükseltmiş. Şu an yine işsiz döneminde. Sadece işsizlik maaşı alıyor. Bu nedenle asgari ödemeyi nasıl yapacağını bile kara kara düşünüyor.

ÖMÜR BOYU BORÇLU

Mehmet Bey için çizdiğimiz senaryolardan birinde onun her ay kredi kartı için asgari ödeme yapıp, yanısıra 500 TL harcama yaptığını varsaydık. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Öztürk'ün işi zor. Çünkü bu şekilde giden 29 ayın sonunda sistem tıkanıyor. Öztürk ödemeyi artırmadığı ya da harcamayı azaltmadığı sürece 29'uncu ayın sonunda bir kısır döngüye giriyor ve hayatı boyunca aynı ödeme şekliyle 2 bin 360 TL borcu kalıyor.

Öztürk'ün 4 bin TL limiti olan iki kredi kartı olduğunu varsayalım: Öztürk, borçlular tarafından çokça kullanılan bir yöntem deneyip, bu kartların her birinden nakit çekerek birbirinin asgari ödemesini yapmaya kalkarsa sadece 9 ay idare edebiliyor. Kredi kartı borcunu ödemekte gecikenler için gerçekleşmesi zor bir seçenek de ihtiyaç kredisi. Eğer banka Mehmet Öztürk'e kredi vermeyi kabul ederse, Mehmet Bey 48 ay vadede 76.10 TL'lik ödeme yaparak bu borcu kapatabilir.

Haberin Devamı

"Her ihtimale karşı 5 kredi kartım var"

Borsacı Mehtap Gökmen 5 kredi kartına sahip. Görüştüğümüz kişiler kredi kartı sayısını azaltma eğilimindeyken kendisinin neden çok sayıda kredi kartı kullandığını sorduğumuzda nedenini "Bulunsun" diyerek açıklıyor. Gökmen harcamalar konusunda genellikle eşlerini suçlama eğiliminde olan erkeklere katılmıyor. En fazla harcamayı sağlık, giyim ve kozmetik için yaptığını dile getiren Mehtap Gökmen "Ben taksit kullanmayı seviyorum. Artı taksit veren kampanyaları da seviyorum. Bazen de bu yüzden limitleri zorluyorum. Ama sonuçta gelirimin üstinde kullanmıyorum" diyor. Alışverişinin neredeyse tamamında kredi kartı kullandığına dikkat çeken Gökmen şöyle devam ediyor: "Eğer kart geçiyorsa tüm ödemelerimi kartla yapıyorum. Nakiti sadece kredi kartının geçmediği yerlerde kullanıyorum" diyor.

Haberin Devamı

"Kredi kartları beni harcamaya teşvik ediyor"

İbrahim Güngör 27 yaşında bir matematik öğretmeni. İki kredi kartı var. Harcamanın irade meselesi olduğunu, taksit, kampanya gibi enstürmanların da harcamayı teşvik ettiğini söyleyen İbrahim Bey "Zaman zaman bütçeyi aşıyorum ama otokontrolüm de var. Bu ay borcum gelirimi 500 TL aşıyor. Limitim gelirimden çok yüksek değil. Banka vermek istese de ben limit artırmıyorum" diyor. Bugüne kadar borçları yüzünden hiç takibe düşmediğini ifade eden Güngör bir kez ödeme güçlüğü yaşamış. Ama bankadan kredi çekeren tüm borçlarını kapatıp kullandığı kredi kartı sayısını da 2'ye düşürerek sorunu aşmış.

HABERTÜRK