Ekonomi Kartla borçlanmayı azalttık

Kartla borçlanmayı azalttık

Paylaş
Kartla borçlanmayı azalttık

2008'den önce kredi kartı borçlarının altında kalan tüketici kredisi borçları, Haziran 2010 itibarıyla kart borcunun 4.6 milyar lira üzerine çıktı

Fark 4.6 milyar oldu

Tüketicilerin 2008’den önceki ihtiyaç kredisi borçları, kredi kartı borçlarının altında kalırken, 2008-2009’da başa baş noktaya geldi. İhtiyaç kredisi borçları, Haziran 2010 itibarıyla da kart borçlarını tam 4.6 milyar TL geçti.

Enuygun.com’un analizine göre bu durum, bilinçlenen tüketicinin yüksek faizli kartla borçlanmak yerine daha düşük faizli ihtiyaç kredilerine yöneldiğini gösterdi.

Tüketici tercihi değişti

Enuygun.com’a göre, Türkiye’de 2008 başında bankaların kullandırdığı ihtiyaç kredisi miktarı 26.3 milyar TL iken bu rakam Haziran 2010’da 44.1 milyar TL’ye çıktı.

Kredi kartı borçları ise aynı dönemde 27.1 milyar TL’den 39.5 milyar TL’ye ulaştı. Yani ihtiyaç kredileri hacmi, kredi kart borç stoğunun 4.6 milyar TL üstünde gerçekleşerek tüketicilerin değişen tercihlerini ortaya çıkardı.

Takipler yine de yükseldi

Ancak buna rağmen takipteki kredi kartı borçlarının arttığını söyleyen Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, “2008 başında 1.8 milyar lira olan takipteki kredi kartı borcu, Haziran 2010 itibarıyla 4 milyarın üzerine çıktı” dedi.

Bazı kişilerin kart borcunu kapatmak için yaptığı kredi başvurusunun ödeme düzensizliği nedeniyle bankalarca onaylanmadığını söyleyen Sungurlu şöyle dedi:

Derdinizi iyice anlatın

“Bu durumdakilerden konuyu bankaya açıkça ifade etmelerini istiyoruz. Borçlu, bankaya kredi kartını tamamen kapattırmak istediğini, amacının yeni bir kredi almak değil borcunu taksitlendirerek ödenebilir hale getirmek olduğunu belirtebilir.

Nihai karar bankaya ait olsa da bu yöntemle banka borçluya yeni bir kredi limiti açmayacağı için kredi başvurusunun onaylanma ihtimali artacaktır.”

Haberin Devamı