Dünya Karzai İstanbul'da Amerika'ya çattı

Karzai İstanbul'da Amerika'ya çattı

Paylaş
Karzai İstanbul'da Amerika'ya çattı

'Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi' dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapıldı

‘TALİBAN ÇOCUKLARIMIZ’

Haberin Devamı

Zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ortak bir basın toplantısı düzenledi. Karzai’ye 9 yıldır savaştıkları Taliban’a yönelik ‘açılım’ politikası soruldu. Karzai, ‘Taliban’ın orduya katılmasına imkan verip vermeyeceklerine’ yönelik soruya “Terörist ağların parçası olmayan Taliban, aslında Afgan halkının çocuklarıdır. Mutlaka yeniden entegrasyona tabi tutulması lazım” diye yanıt verdi.

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Karzai, Amerikan basınına sızan gizli belgelere göre Amerika’nın Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry’nin kendisine yönelik söylediği “Yetersiz bir stratejik ortak” tanımlamasına da sert bir cevap verdi. Karzai, “Eğer ortaklık; Amerika’nın iradesine boyun eğmekse, Afganistan’ın daha az yetkin bir birim olarak tanımlanması ise o zaman haklı, biz yeterli bir ortak olmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK YARDIM

Cumhurbaşkanı Gül ise Türkiye’nin Afganistan’a bir yandan NATO çerçevesi içinde askeri yardım, diğer yandan sağlık, eğitim, yol yapımı, ziraat, polis eğitimi gibi geniş bir alanda Cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma yardımını yaptığını söyledi. Zirveye katılan Çin yetkilisi de Afganistan’ın tüm borçlarını sildiklerini açıkladı.