Dünya Kas göstergesi

Kas göstergesi

Paylaş
Kas göstergesi

Obama, “Türkiye'nin kararında yükselen güç konumundaki Brezilya ile kas gösterisi yapma arzusu da rol oynamış olabilir” dedi

İLİŞKİLER GERİLMİŞTİ

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin nükleer silah ürettiği gerekçesiyle İran’a yaptırım uygulanmasına ilişkin kararına Türkiye ile Brezilya “Hayır” oyu vermişti.

Bu karar Türk-Amerikan ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı. Amerika Başkanı Barack Obama, İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera’da yayımlanan özel demecinde Türkiye konusunda önemli açıklamalar yaptı.

‘ÇATIŞMA İSTEMİYOR YA DA’

Obama, Türkiye’nin Brezilya ile ortak tavrını bir güç gösterisi, yaşananları ise ‘nahoşluk’ olarak değerlendirdiği demecinde şunlara yer verdi: “Yaşanan nahoşlukların Türkiye’nin İran ile uzun bir sınır bölgesi olmasından ve Türkiye’nin o bölgede herhangi bir çatışma istememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bunda, Türkiye’nin yükselen bir güç konumundaki Brezilya ile kas gösterisi yapma arzusu da rol oynamış olabilir.”

Haberin Devamı

‘AB’YE TAM ÜYE OLMALI’

Obama Türkiye için, “Öteden beri Doğu ve Batı’nın kesişme noktası olan, stratejik açıdan son derece önemli bir ülke” dedi. Obama, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olması gerektiğinin altını çizdi.

‘Türkiye Batı’dan uzaklaşıyor’ iddialarına ise “AB, Türkiye’nin üyeliği konusunu ağırdan alıyor. Bu durumda Ankara’nın ittifak konusunda gözünü başka yere çevirmesi doğal” yanıtını verdi