Gündem Kas hastalığından iki çocukları öldü,biri yaşam savaşı veriyor

Kas hastalığından iki çocukları öldü,biri yaşam savaşı veriyor

Paylaş
Kas hastalığından iki çocukları öldü,biri yaşam savaşı veriyor

Malatya'da 2 çocuklarını kas hastalığı nedeniyle kaybeden Yıldız-Hasan Karşılayan çiftinin hayatı, üçüncü çocuklarının da aynı hastalığa yakalanması nedeniyle kabusa döndü

Yıldız-Hasan Karşılayan çiftinin mutlu evliliklerinden doğan Büşra’nın 2 aylık iken Spinal Müsküler Atrofi (SMA) yani kas hastası olduğu teşhis edildi. Karşılayan çifti, kızlarının yaşaması için ellerinden gelen her şeyi yaptılar ancak, Büşra 7 aylıkken hayatını kaybetti.

Kızlarını çaresizce kaybeden Karşılayan çiftinin daha sonra bir erkek çocukları oldu. Çiftin mutluluğu uzun sürmedi. 7 aylıkken ölen kardeşi gibi kas hastalığı teşhisi konulan Muhammed, 4,5 aylıkken hayata gözlerini yumdu.

2 çocuklarını kas hastalığı nedeniyle kaybeden Yıldız-Hasan Karşılayan çiftinin son olarak bir kız çocukları dünyaya geldi. Anne Yıldız Karşılayan, Hatice ismini verdikleri bebeklerinin el ve ayaklarının normal şekilde hareket etmediğini gördü. Bebeğini, Turgut Özal Tıp Merkezine getiren çaresiz anne, Hatice’nin de diğer ölen 2 çocuğu gibi kas hastası olduğunu öğrendi. 3 aydır Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören minik Hatice, annesinin çaresiz bakışları altında yaşama tutunmaya çalışıyor.

"DOKTORLAR ’ÇARESİ YOK’ DEDİ"

Hatice’nin annesi Yıldız Karşılayan, "İlk çocuğum Büşra 2 aylıkken iyiydi. Daha sonra el ve ayaklarının normal şekilde hareket etmediğini gördüm. Hastaneye getirdik, yapılan tedavi sonrası kas hastalığı teşhisi konuldu. 7 aylıkken vefat etti. Sonra bir erkek çocuğum oldu. Muhammed’in hem kalbinde delik vardı hem de kas hastalığı teşhisi konulmuştu. Muhammed de 4,5 aylıkken vefat etti" dedi.

7 aylık kızı Hatice’nin 3 aydır yoğun bakımda olduğunu kaydeden çaresiz anne, "Hatice üçüncü çocuğum. Ona da kas hastalığı teşhisi konuldu. 3 aydır yoğun bakımda tedavi görüyor. 2 aylıkken omurilik hastalığı teşhisi konuldu. Doktorlar çaresi yok diyorlar. Şu anda makineye bağlı olarak yaşıyor" ifadelerini kullandı.

"GENETİK BİR HASTALIK"


Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Spinal Müsküler Atrofi’nin doğuştan gelen genetik bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın özellikle akraba evliliklerinden doğan çocuklarda meydana geldiğini ifade eden Yakıncı, "Akraba evliliği fazlalaştıkça, bu hastalık daha sık ortaya çıkıyor. Bizim de böyle bir hastamız var. Bu hastamızın, 2 kardeşi daha önce bu hastalıktan dolayı vefat etmiş. Şuanda yatan hastamızda da Spinal Müsküler Atrofi, anne karnındayken genetik testler ile tespit edilmiş. Ama aile, çocuğun tıbbi olarak düşük yaptırılmasını istememiş. Çocuk, tedavisi mümkün olmayan Spinal Müsküler Atrofi hastalığına yakalanmış. Şu anda 7 aylık ve yoğun bakımda. Birkaç ay daha yatacak ama muhtemelen vefat edecek" diye konuştu.