Gündem Kasık fıtığı nedir? Belirtileri ve tedavisi...

Kasık fıtığı nedir? Belirtileri ve tedavisi...

Paylaş
Kasık fıtığı nedir? Belirtileri ve tedavisi...

Kasık fıtığı, temel olarak karın iç basıncının artması nedeniyle iç organ ve/veya dokuların olması gereken doğal duruşlarının değişerek karın zarındaki(omentum) zayıf bölgelerden geçerek inguinal(kasık) bölgeye taşma yapması şeklinde tanımlanabilir.

En sık görülen fıtık tipidir. Organ veya doku taşmalarının kasık kanalından geçerek yaptıkları fıtıklardır. İleri seviye olanlarında fıtık skrotunuma(testis kesesi) kadar inebilmektedir.

Haberin Devamı

Sık görülen oluşum mekanizması; doğum öncesi dönemde testisler karın içinde gelişimini tamamlar ve kasık kanalı aracılığıyla dışarı çıkıp aşağı inerek skrotumdaki yerini aldıktan sonra karındaki bu kanal kapanır. Söz konusu kanalın gelişim seyrini çeşitli sebeplerle normal tamamlayamaması geniş kalmasıyla karın içi organlarının kanala doğru taşmalar yapması şeklindedir.

Direkt İnguinal Herni :

Çoğunlukla erişkinlerde görülen tiptir. Hernilerin, abdomenin zayıfladığı bölgenin birkaç cm iç tarafından çıkan fıtıklardır. Özellikle karın/kasık kaslarındaki zayıflık nedeniyle veya kollajen(bit tür lifli protein) madesi eksikliğine bağlı zayıf konnektif(bağ) doku nedeniyle fıtıklaşmalar oluşmaktadır.

Haberin Devamı

İnguinal Herni Tedavi Yöntemleri?

İnguinal herni çoğunlukla opereasyon gerektirir. Pre-op rehabilitasyon , operasyon ve post-op rehabilitasyon süreçlerini içeren tedavi süreci vardır. Küçük herniasyonlar bazen operasyon gerektirmeyebilir. Bu süreçte hastalar korse vb. ortezler ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanır. Bu yaklaşımla tedaviden sonra hasta kendisine dikkat edemez ise herniasyonun büyüme ve mutlak cerrahiye gitme olasılığı yüksektir

Operasyon yöntemleri olarak: anatomik onarım teknikleri, anterior yaklaşımlı gerilimsiz teknikler, preperitonel herni onarım yöntemleri ve laparoskopik yaklaşımlar cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. Yapılan çalışmada laparoskopik tekniklerin kullanıldığı cerrahilerde nüks oranlarının %1’in altında olduğu kaydedilmiştir. Ayrıca postoperatif ağrının az oluşu iyileşme sürecinin daha kısa oluşu hasta konforunun ön planda tutulması ve daha az iş gücü kaybı sağlamaları bu tekniklerin avantajlarıdır.