Ekrem Sarısu Kasko bedelinin yüzde 5'i ile Taşıt Vergisi'ni karşılaştırmak gerek
HABERİ PAYLAŞ

Kasko bedelinin yüzde 5'i ile Taşıt Vergisi'ni karşılaştırmak gerek

Soru: Motorlu Taşıtlar Vergisi kasko bedeline göre daha az ödenebiliyormuş. Geçtiğimiz yıl sonuna doğru 1998 model Honda marka, motor silindir hacmi 2000 cc olan bir otomobil aldım. İlk defa bu yıl vergi ödeyeceğim. Ben de daha az Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyebilir miyim? Ödeyebilirsem ne gibi bir işlem yapmam lazım? VEDAT

Cevap: Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yıllık tutarı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından her yılın ocak ayında ilan edilen kasko sigorta değerinin yüzde 5’inden fazla olanlar, vergi tarifesindeki aynı yaş grubuna ait bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergiyi ödeyebilirler. Otomobil sahiplerinin fazla vergi ödememek için, otomobillerinin kasko bedelinin yüzde 5’i ile Taşıt Vergisi tutarlarını karşılaştırdıktan sonra vergi ödemelerinde yarar var. Motor silindir hacmi 2000 cc olan 1998 model Honda marka otomobilinizin 2010 vergi tutarı 486 TL’dir. Kasko sigorta değeri 12 bin 550 lira olup, kasko değerinin yüzde 5’i olan 625 lira, vergi tutarınızdan fazla olduğundan, vergi tarifesindeki 486 lira vergiyi ödemeniz gerekir. (Dünkü cevabımız tapaj hatasından bir alt kademeden vergi ödemeniz şeklinde çıkmıştır. Düzeltir özür dileriz)

Haberin Devamı

4 yılda elde tutulan gayrimenkulden elde edilen kazanç vergiye tabii değil

Soru: 2003 yılında aldığım arsayı satacağım. Ancak arsayı alırken tapuda emlak vergi değeri üstünden harç ödediğimizden, alış değerim çok düşük görünüyor. Arsayı satın alacaklar da satın aldıkları bedelin tapuda görünmesini istiyorlar. Bu durumda alış fiyatı ile satış fiyatı arasında 1 milyon liraya yakın kazanç görünecek. Arsa satışını bu şekilde yaptığımda ne kadar vergi ödemem gerekir? A.BUDAK Cevap: İktisap edilen gayrimenkuller beş yıl (1 Ocak 2007’den önce iktisap edilenler 4 yıl) elde tutulduktan sonra satılmasından elde edilen kazanç, tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisi’ne tabi değil. 2003 yılında edindiğiniz ve yaklaşık 7 yıl elde tuttuktan sonra 2010 yılı içinde elden çıkartacağınız arsadan elde edeceğiniz kazancın tutarı ne olursa olsun, Gelir Vergisi ödemeniz gerekmiyor.

Haberin Devamı

Gecikme zammı gider yazılamaz

Soru: Ekonomik kriz nedeniyle vergilerimizi vadesinde ödeyemiyoruz. Kaynak yarattıkça gecikme zammıyla birlikte ödemeye çalışıyoruz. Ödediğimiz gecikme zamlarını defterlerimize gider yazarak ticari kazancımızdan düşebilir miyiz? M. KADIOĞLU Cevap: Verginin vadesinden sonra ödenmesi halinde, geç ödenen her ay ve ay kesri, Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un hükümlerince hesaplanan gecikme zammı ile birlikte ödeniyor. Verginin geç ödenmesinden kaynaklanan gecikme zammı da gider yazılarak ticari kazançtan indirilemiyor (GVK. Md.90, KVK Md.11/1-d). Gecikme zamlarını defterlerinize gider yazarak ticari kazancınızdan düşemezsiniz.

2012'den önce emekli olmanız mümkün değil

Soru: 2 Nisan 1964 doğumluyum. Ve 3 Şubat 1986’da sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2012 yılından önce emekli olabilir miyim? Olamazsam 2012 yılında emekli olabilmek için askerliğimin kaç gününü borçlanmalıyım? Haluk YILDIRIM Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5300 gün prim ödemek şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 2 Nisan 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizin 8.5 ayını (255 gününü) borçlanmanız halinde, prim şartı 5225 güne, yaş şartı da 48’e düşer. Ve 48 yaşınızı dolduracağınız 2 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Süresi içinde kaydolmayanın sigortası 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor

Soru: Arkadaşımın eşi 2004 yılında satış mağazası açtı. Bu tarihte maliyeye kayıt oldu. Ama Bağ-Kur’a kayıt olmadı. Şimdi Bağ-Kur’a kayıt olmak istiyor. Açılış tarihinden mi, yoksa 2008’deki yeni yasadan mı veya başvurduğu tarihten mi Bağ-Kur’lu olur? Kaç para öder? Cezası var mı? Varsa ne kadar olur? İ. Çetin BOZDAĞ Cevap: Arkadaşınızın eşi gibi Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılmaktadır. Söz konusu kişinin 4/b sigortası (eski adıyla Bağ-Kur‘u) 1 Ekim 20008’den itibaren başlatılır. Prime ceza yok. Ancak, prim borcu ilk üç ay için her ay yüzde 3 oranında gecikme zammı uygulanarak arttırılır. Ayrıca her ay için bulunan tutarlara, vadesinden borç ödenen tarihe kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığı’nca açıklanacak bir önceki aya ait TL cinsinden iskontolu ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanır.

Prim borçları için yeni bir yapılandırma düzenlemesi gerekiyor

Soru: 20 Haziran 1955 doğumluyum. 20 Nisan 1982 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. 31 Aralık 2002’de Bağ-Kur’u terk ettim. Toplam 7551 gün prim ödedim. Kaç yaşında emekli olabilirim? Son yapılandırma affında ödemeyi aksattım. Yeniden yapılandırmaya müracaat etsem faydalanabilir miyim? Yaş haddinden emekli olabilir miyim? Kemal YAZĞI Cevap: Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 20 Haziran 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Prim borçlarının yapılandırılması için belirlenen süre çoktan doldu. Prim borçlarının tekrar yapılandırılabilmesi için yeni bir yasa gerekiyor. Sizin gibi prim borçlarını yapılandırdıkları halde, taksitlerini belirlenen sürelerde ödeyemeyerek yapılandırılması bozulan çok sayıda sigortalı var. Muhtemelen yeni bir yapılandırma yasası çıkacak. Yeni yasa çıktığında borçlarınızı tekrar yapılandırabilirsiniz.

Babanız yüzde 60 rapor alırsa malulen emekli olabilir

Soru: Babam 1 Ocak 1950 doğumlu. 1985 yılında 110 günlük SSK’sı var. 1 Şubat 2000 tarihinde Bağ-Kur’lu oldu. 1 Şubat 2009 tarihinde sağlık nedenlerinden dolayı Bağ-Kur’u terk etti. Askerlik borçlanması yok. Babam bir arkadaşımın yanında 2 aydır sigortalı olarak çalışıyor. Emekli olabilmesi için şartlar nedir, ne yapmam lazım? Ersin KARSLI Cevap: Babanız arkadaşınızın yanında çalışmaya başladığı tarihten itibaren, 1260 gün prim ödemesi halinde, SSK’da emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olur. Ara vermeden prim öderse, prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı Haziran 2013’te emekli olabilir. Babanızın sağlık nedeniyle Bağ-Kur’u terk ettiğini belirtiyorsunuz. Kurumun sevk edeceği hastane, sağlık kurulundan çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybettiğine dair rapor alabilirseniz, malulen de emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder